Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Nieuwe getuige legt verklaring af over Demmink

V.l.n.r. Harro Knijff, advocaat van Joris Demmink en advocaat Matthijs Kaaks, voorzitter Robert Rubinstein en secretaris Ben Ottens van stichting De Roestige Spijker" tijdens de civiele rechtszaak in maart.
V.l.n.r. Harro Knijff, advocaat van Joris Demmink en advocaat Matthijs Kaaks, voorzitter Robert Rubinstein en secretaris Ben Ottens van stichting De Roestige Spijker" tijdens de civiele rechtszaak in maart. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De afgelopen week heeft een nieuwe getuige tegenover een notaris een verklaring afgelegd over pedoseksuele activiteiten van Joris Demmink, de voormalige hoogste ambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Het gaat om een getuigenis van een Nederlandse zakenman die in 1995 in Praag in “een besloten club met uitsluitend genodigden” zegt te hebben gezien hoe Demmink ontucht pleegde met twee “erg jonge jongens” van naar schatting 15 en 16 jaar. De ontuchtpleger werd door de Nederlandse gastheer geïntroduceerd als Joris Demmink, ‘een hoge ome van de Nederlandse ambassade’.

Getuige meldt zich na publiciteit

De nieuwe getuige meldde zich naar aanleiding van de publiciteit die dit jaar ontstond toen het gerechtshof in Arnhem oordeelde dat het Openbaar Ministerie Demmink moet vervolgen op verdenking van verkrachting van twee Turkse jongens. De getuige, die anoniem wil blijven om “mogelijke schadelijke gevolgen voor mijn professionele leven te vermijden”, zegt zich pas dit jaar door gepubliceerde foto’s te hebben gerealiseerd wie hij in 1995 zag. De verklaring is in bezit van NRC Handelsblad.

De belastende verklaring wordt door de stichting De Roestige Spijker – die ijvert voor de berechting van de 66-jarige voormalige secretaris-generaal – ingebracht in een rechtszaak die morgen dient. Voor de rechtbank in Rotterdam eist Demmink 100.000 euro smartengeld van het Algemeen Dagblad “wegens aantasting van zijn eer en goede naam”. De stichting heeft zich gevoegd in die rechtszaak waarin Demmink ook rectificatie eist van het AD. Het dagblad schreef twee jaar geleden dat Demmink begin jaren tachtig contacten zou hebben onderhouden met een Haagse pooier van minderjarige jongens.

‘Getuigenis belangrijk puzzelstukje’

Advocaat Matthijs Kaaks van De Roestige Spijker noemt de nieuwe getuigenis “weer een belangrijk puzzelstukje in het geheel”. De raadsman wijst erop dat het afgelopen jaar nieuwe feiten aan het licht zijn gekomen die de dagvaarding die Demmink uitbracht tegen het AD achterhaald maken. In de dagvaarding uit 2013 wordt gesteld dat uit verscheidene onderzoeken naar Demmink “geen begin van juistheid is gebleken ten aanzien van de geruchten en aantijgingen’’ over ontucht.

“Die stelling klopt niet want inmiddels loopt er op last van het gerechtshof zelfs een strafrechtelijk onderzoek naar Demmink wegens verkrachting van minderjarigen”, zegt Kaaks. In de dagvaarding beweert Demmink ook dat hij “in het geheel niet is genoemd in het zogenaamde Rolodex-onderzoek”. Dat onderzoek liep eind jaren negentig en betrof de betrokkenheid van hoge justitiefunctionarissen bij pedoseksuele activiteiten in Amsterdam.

“Dit jaar hebben verscheidene rechercheurs die destijds betrokken waren bij het onderzoek onder ede voor de rechtbank in Utrecht verklaard dat Demmink wel degelijk als verdachte in beeld is geweest. Dus die stelling is volledig onderuit gehaald.” - Matthijs Kaaks

Het Rolodex-onderzoek mislukte omdat het voortijdig uitlekte.

Opstelten trouw supporter

Demmink, lid van de VVD, was van 2002 tot 2012 de hoogste ambtelijke baas van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Volgens advocaat Kaaks is “de enige stelling van Demmink die in de dagvaarding overeind blijft staan dat hij steeds door opeenvolgende ministers is gesteund. Inderdaad heeft Demmink in minister Opstelten een trouw supporter gevonden die hem hardnekkig blijft steunen én zijn procedure tegen het AD financiert. Dat Opstelten zijn voormalige secretaris-generaal rugdekking blijft geven, die nota bene formeel verdacht wordt van verkrachting van minderjarigen, is een afzonderlijk schandaal”.

Demmink laat desgevraagd weten de nieuwe verklaring “onzin” te vinden. Volgens zijn advocaat, Harro Knijff, is het nog niet duidelijk of Demmink morgen de behandeling van zijn rechtszaak in Rotterdam bijwoont.