‘Merkel houdt rekening met Britse exit uit EU’

Bondskandelier Merkel houdt rekening met een Britse exit uit de Europese Unie. Dat meldt Der Spiegel. Ze heeft liever dat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt, dan dat er nog vergaande compromissen worden gesloten over het vrije verkeer van personen.

Merkel en Cameron bij een NAVO-top in september. Foto EPA/Peter MacDiarmid

Bondskandelier Merkel houdt rekening met een Britse exit uit de Europese Unie. Ze heeft liever dat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt, dan dat er nog vergaande compromissen worden gesloten over het vrije verkeer van personen en arbeidsmigranten binnen de EU. Dat meldt het Duitse weekblad Der Spiegel.

Als premier David Cameron toch blijft aandringen op de wijziging van verdragen op dit gebied, zal de Duitse bondskanselier zich niet meer inspannen om Cameron ervan te weerhouden uit de Unie te stappen. Merkel vreest volgens regeringsbronnen dat het VK een “point of no return” nadert.

Onder druk

Cameron staat thuis onder grote druk. De parlementsverkiezingen komen eraan en zijn Conservatieve partij staat er niet goed voor. Van rechts voelt de Brits premier de hete adem in de nek van het eurokritische UKIP. Binnen zijn eigen partij beginnen de eurosceptici zich steeds meer te roeren.

Toen de Europese Commissie vorige maand met een naheffing van 2,1 miljard euro kwam voor de Britten, werd Cameron verder in verlegenheid gebracht. Hij toonde zich woedend en eiste dat de Europese ministers van Financiën er op hele korte termijn een spoedberaad over zouden houden. “Ik ben gefrustreerd en boos over hoe we behandeld zijn”, zei hij.

“Dit is een volledig ongerechtvaardigde en uit de lucht gevallen rekening, die ik op elke mogelijke manier zal aanvechten, desnoods juridisch.”

    • Laura Klompenhouwer