Jonge liberalen hekelen focus van VVD op geld

De jongerenorganisatie van de VVD is teleurgesteld in haar moederpartij. De focus ligt te veel op geld en te weinig op “fundamentele liberale principes”, stelt JOVD-voorzitter Tom Leijte vandaag.

Foto ANP/Bart Maat

De jongerenorganisatie van de VVD is teleurgesteld in haar moederpartij. De focus ligt te veel op geld en te weinig op “fundamentele liberale principes”, stelt JOVD-voorzitter Tom Leijte vandaag.

De Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie heeft vandaag de vrijdenkersruimte die de VVD in 2008 samen met de PVV opende, heropend. De partijen wilden het belang van de vrijheid van meningsuiting onderstrepen, maar aan het initiatief kwam in 2011 een eind.

Vrijdenkersruimte in teken Van Gogh

De heropening van de vrijdenkersruimte valt samen met de herdenking van de moord op Theo van Gogh, vandaag precies tien jaar geleden. En dat is geen toeval. Van de site devrijdenkersruimte.nl:

Op 2 november 2004 werd cineast en opiniemaker Theo van Gogh vermoord omwille van zijn standpunten. Tien jaar later staat de vrijheid van meningsuiting nog onverminderd onder druk: demonstraties worden verboden, cartoonisten door het OM onder de loep genomen en politici pogen om de parlementaire pers aan banden te leggen.

De nieuwe vrijdenkersruimte bevindt zich niet meer in de Tweede Kamer, zoals haar voorganger, maar op internet. Devrijdenkersruimte.nl bevat onder meer werken van cartoonist Gregorius Nekschot en portretten van spraakmakende figuren, onder wie Wilders. Leijte:

“Theo van Gogh is vermoord omdat hij gebruik maakte van zijn vrijheid van meningsuiting. Nu, tien jaar later, is het blijkbaar nog steeds nodig om op de barricades te staan voor dit grondrecht. De vele recente voorbeelden van (poging tot) inperking van de vrijheid van meningsuiting, zoals de aangescherpte persregels in de Tweede Kamer en het strafrechtelijk onderzoek naar de bewerkte foto van James Foley, tonen dat aan.”

    • Laura Klompenhouwer