‘IS doodt 50 leden sunnitische stam in Irak’

In Irak hebben islamisten van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) 50 leden van de sunnitische stam Albu Nimr gedood, onder wie vrouwen en kinderen. Dat meldt persbureau AP op gezag van Iraakse functionarissen en sunnitische leiders.

Volgens Sheikh Naim al-Gaoud, een van de leiders van de Albu Nimr-stam, heeft IS 40 mannen, 6 vrouwen en 6 kinderen gedood, door ze op een rij te zetten in de plaats Ras al-Maa en een voor een door het hoofd te schieten. Volgens hem zijn 17 anderen ontvoerd.

Het is het laatste bloedbad sinds de Iraakse autoriteiten vrijdag massagraven vonden in de provincie Anbar met tussen de 80 en 220 lijken. De slachtoffers waren medewerkers van de veiligheidsdiensten en leden van stammen die trouw zwoeren aan de Iraakse regering. Zij waren begin deze maand gevangengenomen door IS. De meeste slachtoffers waren lid van de Albu Nimr-stam.

Eerder deze week werden in de stad Hit dertig lijken van sunnitische strijders aangetroffen. De slachtoffers hadden eerst door de stad moeten paraderen, terwijl IS-strijders door megafoons riepen dat de mannen afvalligen waren. Vervolgens werden ze geëxecuteerd.

Human Rights Watch onderzocht een bloedbad door pro-regeringsmilities in het Irakese Diyala, in augustus, waarbij 34 burgers om het leven werden gebracht. De slachtoffers van de slachting kenden de aanvallers bij naam, zo blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek.

    • Marije Willems