GroenLinks wil verblijfsvergunning voor kwetsbaar kind

Kinderen die bijvoorbeeld ernstig zijn mishandeld of slachtoffer zijn van mensenhandel moeten een verblijfsvergunning kunnen krijgen. De Vreemdelingenwet moet zodanig worden aangepast dat dat mogelijk wordt. Daarvoor gaat GroenLinks maandag pleiten bij de behandeling van de begroting Jeugdzorg.

Foto ANP/Roos Koole

Kinderen die ernstig zijn mishandeld of het slachtoffer zijn van mensenhandel moeten een verblijfsvergunning kunnen krijgen. De Vreemdelingenwet moet zodanig worden aangepast dat dit mogelijk wordt. Daarvoor gaat GroenLinks morgen pleiten bij de behandeling van de begroting Jeugdzorg, schrijft persbureau Novum.

De wet schiet nu tekort, vindt GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman. “Rechters kunnen nu geen verblijfsvergunning toekennen in het belang van kwetsbare kinderen, simpelweg omdat dat niet in de Vreemdelingenwet staat”, laat ze weten in een verklaring. Dit heeft tot gevolg dat Nederland zich onvoldoende houdt aan het Internationale Verdrag Inzake de Rechten van het Kind.

“Als de regering dit niet wil regelen, overweeg ik daar zelf een wetswijziging voor in te dienen.”

Onvoldoende zorg voor asielkind

Voortman baseert zich op een recente rapportage over kinderrechten, waarin kritiek wordt geleverd op het huidige beleid. Het Nederlandse Kinderrechtencollectief, bestaande uit Unicef, Defence for Children en Terre des Hommes, concludeerde dat Nederland vooral tekortschiet op het gebied van armoedebeleid, de aanpak van kindermishandeling en in migratieprocedures. De regering zorgt bijvoorbeeld onvoldoende voor kinderen die hier asiel zoeken en kent te weinig verblijfsvergunningen toe in het belang van een kind.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) reageert waarschijnlijk niet erg enthousiast op het voorstel, lichtte een fractiewoordvoerder volgens Novum toe.

“Wij hopen gehoor te vinden bij de Kamer, vooral bij de PvdA. Die zal kleur moeten bekennen, dat zal morgen blijken in het debat.”