Eredivisie : gelijkspel AZ - Excelsior, Heracles en Groningen winnen

AZ en Excelsior hebben vandaag met 3-3 gelijk gespeeld. Heracles Almelo boekte bij Go Ahead Eagles zijn tweede seizoenszege (3-1). FC Groningen won thuis met 1-0 van NAC Breda.

Het AFAS Stadion
Het AFAS Stadion Foto ANP/Ed van de Pol

AZ en Excelsior hebben vandaag met 3-3 gelijk gespeeld. De Alkmaarders kwamen in eigen huis tot tweemaal toe op achterstand, waarna Muamer Tankovic AZ in de 73e minuut voor het eerst op voorsprong zette. Heracles Almelo boekte bij Go Ahead Eagles zijn tweede seizoenszege (3-1). Een blunder van Jelle ten Rouwelaar zorgde ervoor dat FC Groningen thuis met 1-0 won van NAC Breda.

Excelsior kwam al snel op voorsprong. Auassar was als eerste bij een voorzet van Jordan Botaka en tikte de 0-1 binnen. De Rotterdammers waren vervolgens zeker niet de mindere en noteerden enkele kleine kansjes. Gudelj zag echter na ruim een half uur de mogelijkheid terug te slaan. De AZ’er krulde de bal van buiten de zestien schitterend over doelman Gino Coutinho in het doel.

Eigen doel

Excelsior liet zich niet uit het veld slaan en kwam vijf minuten voor rust weer op voorsprong. Khalid Karami schoot de bal na een fraaie solo strak in de hoek. Aron Jóhannsson en Robert Mühren lieten in de minuut die volgde na flinke kansen te verzilveren namens AZ.

Excelsior begon iets beter aan de tweede helft en zag een poging van Tom van Weert op de lat uiteenspatten. Het was AZ dat dankzij Ridgeciano Haps weer op gelijke hoogte kwam. Een voorzet van de invaller werd door Kevin van Diermen in zijn eigen doel verlengd.

Twitter avatar excelsiorrdam SBV Excelsior Een voorzet van de thuisploeg wordt door Kevin van Diermen in eigen doel gewerkt. #azexc

AZ op vijftien punten

Tankovic bezorgde AZ kort daarna op fraaie wijze de voorsprong na een pass van Simon Poulsen.

Erg lang kon de ploeg van John van den Brom en Marco van Basten niet van de goal genieten. Esteban liet een zwakke doelpoging van Kevin Vermeulen los en invaller De Reuver zorgde met zijn eerste balcontact voor de 3-3.

Twitter avatar excelsiorrdam SBV Excelsior Wat een maffe wedstrijd vanmiddag. #azexc

Geen laatste plaats meer

Heracles Almelo heeft door de overwinning op Go Ahead Eagles de laatste plaats in de Eredivisie verlaten. De ploeg van coach John Stegeman passeerde dankzij een sterke Bryan Linssen FC Dordrecht. Marnix Kolder bracht de thuisploeg nog wel op voorsprong, maar na 21 minuten werd Deniz Türüç van het veld gestuurd. Linssen schonk Heracles met een hattrick in de tweede helft de zege.

Willem II pakte op de valreep een punt tegen SC Cambuur. Samuel Armenteros maakte in Tilburg in de 91e minuut de 1-1. Cambuur was een kleine twintig minuten eerder op voorsprong gekomen via Albert Rusnak.

Blunder Ten Rouwelaar

Doelman Ten Rouwelaar liet een op het eerste oog ongevaarlijk schot van Tjaronn Chery in de tweede minuut klungelig uit zijn handen glippen.

Twitter avatar NACnl NAC Breda Official Chery wordt vrijgespeeld voor Ten Rouwelaar, maar vindt via de vingertoppen van Ten Rouwelaar het zijnet. #NACpraat #groNAC

NAC ging nog wel actief op zoek naar de gelijkmaker en schoot vaker op doel dan Groningen. Erik Falkenburg kreeg de grootste kans op de 1-1, maar goalie Sergio Padt stak daar een stokje voor. In de slotfase raakte Mimoun Mahi uit een vrije trap nog de lat namens Groningen.

De punten

Het puntentotaal van Heracles staat nu op zes, één punt meer dan Dordrecht. Go Ahead blijft met elf punten veertiende. AZ komt door de remise op vijftien punten, een meer dan Excelsior. De ploegen staan respectievelijk elfde en dertiende. FC Groningen, dat NAC Breda zondag ontvangt, kan nog voor verschuivingen zorgen in de middenmoot.

Groningen klimt naar de zevende plek met zeventien punten, net zo veel als SC Cambuur en PEC Zwolle. Voor NAC blijven de zorgen groot. De club, die binnenkort waarschijnlijk een nieuwe trainer gaat begroeten, neemt de zestiende plek in.