Donetsk en Loegansk vandaag naar de stembus

Een meisje in een stemlokaal in Krasny Dessant, 100 km buiten Rostov-on-Don. Foto AFP / Sergey Venyavsky

In de twee afgescheiden ‘volksrepublieken’ Donetsk en Loegansk zijn vanochtend de stemlokalen geopend.

In drie stemlokalen in Donetsk, bezocht door persbureau AP, gebeurt het stemmen onder toeziend oog van gewapende strijders. In de stad zijn ook tientallen legervoertuigen gesignaleerd.

De parlementsverkiezingen in de Donbas herinneren aan het radencommunisme uit de twintigste eeuw, schrijft onze buitenlandredacteur Hubert Smeets in NRC Weekend.

“De burgers in Donetsk en Loegansk kunnen niet stemmen op politici van politieke partijen. Partijen zijn (nog) niet toegestaan in het separatistische rebellengebied in Oost-Oekraïne. Alle burgers ouder dan 16 jaar mogen slechts een keuze maken uit de kandidaten die zijn voorgedragen door ‘maatschappelijke organisaties’.”

De zetels worden proportioneel verdeeld. Er geldt een kiesdrempel van vijf procent, net als in Oekraïne.

Smeets:

“De zo gekozen volksgedeputeerden in de volksrepublieken Donetsk (100) en Loegansk (50) delegeren vervolgens getrapt afgevaardigden naar het parlement van de nieuwe onafhankelijke federale staat Novorossija. Naast inwoners van de Donbas hebben ook ‘milities’ uit andere landen het kiesrecht. De kiezers van Novorossija zullen hun soevereiniteit dus moeten delen met buitenlanders.

Kortom: het burgerschap is in de Donbas bij de verkiezingen niet gebonden aan de woonplaats of de nationaliteit van de kiezer maar wordt bepaald door de vraag wie om ideële of zelfs militaire motieven in het land is. Op deze manier kunnen soldaten of huurlingen uit bijvoorbeeld Rusland en Servië electorale macht uitoefenen.”

Drie kandidaten dingen mee naar het leiderschap over de rebellenregering in Donetsk. Huidig leider Aleksandr Zachartsjenko is het bekendst bij de bevolking. Hij is dan ook de gedoodverfde winnaar.

Lees verder in NRC: Rebellenleider Zachartsjenko belooft kiezers safari

    • Marije Willems