Zo behandel je ebola

Nog steeds raken er mensen besmet met ebola. Wat gebeurt er dan eigenlijk? Hoe worden die patiënten behandeld?

Graphic Natasha Lewer / Lou Lewer / Artsen Zonder Grenzen
Graphic Natasha Lewer / Lou Lewer / Artsen Zonder Grenzen

TRIAGETENT

Mensen die symptomen vertonen van ebola, worden opgenomen in de ruimte voor mensen die mogelijk besmet zijn.

RISICOZONE - MENSEN DIE MOGELIJK BESMET ZIJN

Veel van de symptomen van ebola zijn hetzelfde als de symptomen voor ziekten als malaria en tuberculose. Een bloedtest duurt ongeveer 4 uur. Mensen die positief testen op ebola worden overgebracht naar de risicozone voor besmette mensen.

RISICOZONE - BESMETTE MENSEN

De risicozone is geen fijne plek om te zijn. Je bent afgezonderd, zonder contact met de buitenwereld. Om mensen op hun gemak te stellen zorgt Artsen zonder Grenzen voor een televisie, radio’s, stoelen en plekken met schaduw om comfortabel te kunnen zitten.

BEHANDELAFDELING

Met een sterftepercentage dat kan oplopen tot 90 procent, komen veel mensen die de behandelafdeling in gaan, er niet levend uit.

BEZOEKGEBIED

Vanachter een hek bezoeken familieleden de patiënten, geven lokale religieuze leiders morele ondersteuning en bieden psychologen geestelijke gezondheidszorg.

MORTUARIUM

Als een patiënt overlijdt, wordt zijn of haar lichaam naar het mortuarium gebracht. Daar wordt het lichaam in een speciale lijkenzak gedaan, voordat het naar de familie wordt teruggebracht voor een traditionele begrafenis.

UITGANG VOOR GENEZEN PATIËNTEN

Als een patiënt zich beter voelt en twee bloedtesten heeft gehad die negatief waren voor ebola, mogen ze naar huis. Voordat ze weggaan, douchen ze met gechloreerd water en krijgen ze schone kleren en een pakket met energie- en vitaminerijk eten zodat ze kunnen aansterken.

TERUG NAAR HUIS

Ondanks dat een patiënt genezen is, is het niet altijd makkelijk om terug naar huis te gaan vanwege het stigma over en de angst die heerst bij ebola. Mensen die het virus overleven, krijgen ook na hun behandeling geestelijke gezondheidzorg van psychologen in dienst van Artsen zonder Grenzen.

BESCHERMENDE KLEDING

Het wordt zo verstikkend heet in de beschermende pakken dat je ze niet langer dan 40 minuten aan kunt.

OMKLEEDRUIMTE

Voordat de hulpverleners de risicozone ingaan, helpen ze elkaar met het aantrekken van de beschermende kleding. Ook hierbij geldt de strikte ‘geen-lichaamscontact-regel’.

HULPVERLENERSUITGANG VAN RISICOZONE

Bij het verlaten van de risicozone trekken de hulpverleners hun beschermende kleding uit en ontsmetten zij zichzelf.

WASRUIMTE

Materiaal dat opnieuw gebruikt kan worden, wordt na elke keer dat het gebruikt is, gewassen in gechloreerd water.

VERBRANDINGSRUIMTE

Materiaal dat niet ontsmet kan worden, wordt verbrand.