Wat er gebeurt als je een orkest voor het spelen een hete peper geeft

“Ik denk dat chilipepers een prima ingrediënt zijn om te hebben in veel aspecten van je leven, ook in de muziek.” Aldus de violist, chilifanaat en blijkbaar huisfilosoof van het Deense Nationaal Kamerorkest. Dus eet hij, en de rest van het orkest met hem, een bijzonder hete peper voordat ze een prachtig Deens klassiek stuk spelen. Het levert mooie beelden op.

“Ik denk dat chilipepers een prima ingrediënt zijn om te hebben in veel aspecten van je leven, ook in de muziek.” Aldus de violist, chilifanaat en blijkbaar huisfilosoof van het Deense Nationaal Kamerorkest. Dus eet hij, en de rest van het orkest met hem, een bijzonder hete peper voordat ze een prachtig Deens klassiek stuk spelen. Het levert mooie beelden op.

Als je alleen naar het geluid luistert, hoor je als leek in ieder geval een prima uitvoering van het stuk ‘Jalousie’. Het stille lijden van enkele orkestleden kun je alleen zien: de langzaam roder wordende hoofden, de zakdoekjes, het zweet, de tranen. Al lijkt niet iedereen er enorm veel last van te hebben. De Denen blijven er sowieso bijzonder professioneel onder. Totdat het nummer klaar is dan.

Chili Klaus

De maker van de video, ook de gelegenheidsdirigent van het orkest, is de Deen Claus Pilgaard, beter bekend als Chili Klaus. Hij heeft zijn eigen populaire YouTube-kanaal waarop video’s staan waarin hij of anderen extreem hete pepers eten.

En hij geeft er wel vaker een draai aan zoals met het orkest. Zo at hij samen met een Deense zanger een zogenoemde ‘ghost chili’, een aantal jaren terug nog de allerheetste peper ter wereld, om vervolgens My Way te zingen:

En liet hij duizend mensen op een plein tegelijkertijd een ‘ghost chili’ eten, waarna het eruitzag alsof een hele grote groep mensen net naar het einde van Bambi had gekeken:

    • Frank Huiskamp