Waarom ook jij een naheffing krijgt (en wat dat kost)

Foto ANP

Een lichte paniek brak er donderdagavond uit toen uit een lange lijst met Kamervragen – en antwoorden daarop van staatssecretaris Wiebes van Financiën – bleek dat ruim 5 miljoen Nederlanders komend jaar een naheffing van de Belastingdienst tegemoet kunnen zien van enkele honderden euro’s. Hoe zit dat?

1. Wat is er aan de hand?

Bij de wat rommelige totstandkoming van het regeerakkoord van het kabinet Rutte II spraken de twee regeringspartijen VVD en PvdA af om twee nivellerende maatregelen te nemen: de algemene heffingskorting en arbeidskorting zouden inkomensafhankelijk worden gemaakt. Lage en middeninkomens zouden een hogere korting krijgen (waardoor zij relatief minder inkomstenbelasting zouden gaan betalen), hogere inkomens een lagere korting (waardoor zij relatief meer belasting betalen).

Deze maatregelen zijn per 1 januari 2014 ingevoerd. De Belastingdienst kon de financiële gevolgen nog niet in de systemen verwerken, waardoor de loonheffing van miljoenen Nederlanders op hun maandelijkse loonstrookjes niet kon worden aangepast. Daardoor hebben al die Nederlanders tijdelijk te weinig belasting betaald. Of men heeft te veel belasting teruggekregen (bijvoorbeeld bij huizenbezitters die een maandelijks voorschot krijgen op hun hypotheekrenteaftrek). Bij de volgende aangifteronde komend voorjaar wil de Belastingdienst dat corrigeren door een reële nacalculatie.

2. Waarom is daar nu zo’n ophef over?

De genomen maatregelen waren allang bekend en ook de praktische problemen. De Tweede Kamer moet volgende week stemmen over het Belastingplan 2015, de wet die de belastinginkomsten voor volgend jaar regelt. Donderdag stuurde staatssecretaris Wiebes zijn antwoorden schriftelijk naar de Kamer.

Twitter avatar PieterOmtzigt Pieter Omtzigt Wiebes: door foutieve berekening belastingdienst naheffing of lagere teruggave voor 5 tot 6 miljoen huishoudens! http://t.co/grbJQkyanr

3. Waar heeft de naheffing betrekking op.

Voor mensen in loondienst die nooit iets extra’s krijgen is er niets aan de hand. Het gaat volgens de staatssecretaris vooral om drie inkomenscomponenten die boven het vaste salaris komen: vakantiegeld, de dertiende maand en prestatiebonussen. Volgens Kamerlid Omtzigt geldt de naheffing ook voor mensen die veel overwerken.

4. Hoe hoog wordt de naheffing precies?

Gistermiddag was staatssecretaris Wiebes al iets concreter met de gevolgen van de naheffing. Voor de laagste inkomens (tot 20.000 euro) “gebeurt er helemaal niets”. Daarna loopt de eenmalige naheffing op van “een paar tientjes” tot “ongeveer 600 euro”. Voor het Eindhovense bedrijf Salar, ontwikkelaar van salarissoftware, zijn deze bedragen niet nieuw. Directeur Rik van den Biggelaar heeft al maanden een spreadsheet in zijn computer staan met de precieze bedragen, die overigens binnen de bandbreedte vallen die Wiebes noemde.


Volgens Van den Biggelaar is een dergelijk naheffing niet nieuw.

“Dit jaar waren die er ook al, over 2013, maar toen op een andere grondslag, voor veel minder inkomensgroepen en met lagere bedragen.” 

Mensen die tussen 3.000 en 5.000 in de maand verdienden kregen een naheffing van tussen 190 en 380 euro.

5. Komt er in 2016 misschien wéér zo’n onverwachte naheffing?

Als het goed is – en dat heeft Wiebes beloofd – heeft de Belastingdienst de systemen nu op orde en worden de heffing op alle extraatjes en de afbouw van de heffingskortingen vanaf 1 januari wel netjes in de maandelijkse loonheffing op het loonstrookje verwerkt. Volgens Van den Biggelaar wordt er voor die extraatjes voortaan 4 procentpunt meer belasting ingehouden.

    • Philip de Witt Wijnen