Tweede legerleider claimt de macht in Burkina Faso

De strijd om controle over Burkino Faso is losgebarsten. Afgelopen nacht claimde kolonel Yacouba Zida de macht. Daarmee is hij al de tweede militair die zegt het Afrikaanse land nu te besturen na het aftreden van president Blaise Compaoré gisteren.

Foto ANP/EPA/STR

De strijd om de heerschappij over Burkino Faso is losgebarsten. Afgelopen nacht eiste kolonel Yacouba Zida de macht op. Daarmee is hij al de tweede militair die zegt de leiding over het Afrikaanse land te hebben overgenomen van president Blaise Compaoré, die gisteren meedeelde te zijn afgetreden.

Eerder kondigde generaal Honoré Traoré aan dat hij het land leidt tot er over negentig dagen verkiezingen volgen.

Zida maakte in een opgenomen verklaring op de nationale televisie bekend dat hij per direct de macht overneemt. Hij zei het land door een overgangsperiode richting democratie te zullen loodsen. Volgens persbureau Reuters waren voor die verklaring schoten te horen vanuit het presidentiële paleis in de hoofdstad Ouagadougou.

Generaal Traoré is niet meer gezien sinds het aftreden van de president. Hoe hij op de verklaring van Zida heeft gereageerd is onduidelijk.

Belangrijk land voor Frankrijk en de VS

Burkina Faso biedt onderdak aan Franse speciale eenheden en is een belangrijke bondgenoot van Frankrijk en de Verenigde Staten in de strijd tegen islamitische extremisten in West-Afrika. Desondanks liet de Franse president François Hollande snel weten de beslissing van Compaoré om af te treden te verwelkomen. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken riep op tot democratische verkiezingen.

Een Franse diplomatieke bron liet vrijdag weten dat Compaoré onderweg was naar de zuidelijke stad Po, niet ver van de grens met Ghana. Of hij van plan is de grens over te steken is niet duidelijk. Hij heeft Frankrijk, voormalig kolonisator van Burkina Faso, niet om hulp gevraagd.(Novum/AP)