Tegenvallende groei

None

Het is goed nieuws wanneer de olieprijs daalt doordat er meer olie op de markt komt. Dit zorgt voor meer winst, doordat bedrijven goedkoper kunnen produceren. Helaas is de dalende olieprijs nu slecht nieuws, omdat de oorzaak ligt bij de wereldwijde groeivertraging. De groei in de eurozone kwam vorig kwartaal tot stilstand. De slechte cijfers van de afgelopen weken hebben Europa dit kwartaal waarschijnlijk in een recessie geduwd. China miste voor het eerste keer in 17 jaar een groeidoelstelling en de groei kwam uit op het laagste niveau sinds de wereldwijde financiële crisis. In Japan duwden de belastingverhogingen de economie naar de krimp. De industrie in Zuid-Korea kromp vorige maand met 3,8 procent. Dit land geldt als de kanarie in de kolenmijn voor de wereldeconomie. Olie is nog steeds een essentieel onderdeel van de wereldeconomie. Als de olieprijs sterk daalt, dan betekent dat de groei in de toekomst gaat tegenvallen.