De koning helpt de land- en tuinbouw een handje in Japan

Minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) had donderdag in Tokio een teleurstellende ervaring. De bewindsman had een slecht gesprek gehad met zijn Japanse ambtgenoot. Kamp vond hem slecht geïnformeerd over de land- en tuinbouw, en over wat Nederland daarin zoal te bieden had. Kamp, hoofd van de handelsmissie die deze week Japan aandeed, vertelde de koning erover. Die pakte dit goed op, zo vertelde Kamp gisteren aan de handelsdelegatie en hielp meteen een handje.

Enkele uren later had Willem-Alexander een gesprek met de Japanse premier Shinzo Abe. Die was dit voorjaar nog in het Westland geweest, waar hij onder andere met paprika-kwekers had gesproken. Abe was geïmponeerd door hun productie, en door de prestaties van een klein land als Nederland als tweede landbouwexporteur ter wereld. Abe, zei hij toen, wilde graag van de Nederlandse tuinbouwproducten en innovatie gebruik maken. Welnu, hier is uw kans, zei de koning donderdag tegen Abe. Alleen, dan moet uw kabinet wel meewerken.

Kort daarna kreeg de Nederlandse delegatie, zoals dat heet, bemoedigende signalen: de minister van Landbouw zou zich alsnog coöperatief opstellen. Dezelfde dag kreeg de Nederlandse delegatie een telefoontje van het Japanse ministerie van Landbouw. Of er een probleem was? De minister van Landbouw zelf verscheen de volgende dag, gisterochtend, minzaam lachend op een seminar over agro-business. Zijn komst was lange tijd onzeker geweest. Iedereen, zoals de meereizende burgemeester Sjaak van der Tak uit het Westland, haalde opgelucht adem.

Lopen staatsbezoek en handelsmissie hier niet te veel door elkaar? Had de koning zich in het gesprek met Abe te veel opgesteld als belangenbehartiger van Nederlandse tuinbouwbedrijven? „Over de inhoud van het gesprek tussen koning en premier doen wij geen mededelingen”, zegt de Rijksvoorlichtingsdienst. Om eraan toe te voegen dat in het gesprek „alle grote thema’s uit de handelsmissie aan bod zijn geweest”. (land- en tuinbouw, , slimme mobiliteit, gezond ouder worden, wind-energie, cyber-security). „Het ene thema heeft niet meer aandacht gekregen dan het andere”.

    • Kees Versteegh