Die nieuwe kunstlens zal niet praktisch zijn bij computerwerk

De lens die in NRC-wetenschap beschreven wordt (25-10-2014) lijkt meer te beloven dan gegeven wordt. Zelf heb ik al jaren in beide ogen bifocale kunstlenzen met brandpuntsafstanden veraf en dichtbij (circa 30 cm). Daarmee kan ik moeiteloos zonder bril autorijden, ook ’s nachts, en de krant lezen. De enige bril die ik heb ligt bij mijn computer, want die schermafstand valt tussen wal en schip. Maar de Abbott-lens heeft als kortste bruikbare afstand 60 cm en dat is de langste wenselijke afstand van oog tot scherm. Even vooroverbuigen om een detail op het scherm te zien is dus niet meer mogelijk. In de praktijk zal dit tot het gebruik van een gecombineerde lees- en computerbril leiden, of zelfs tot twee aparte brillen.

    • Dr. D.E. Knibbe