‘Scholen stoten vmbo af om wit te blijven’

Foto ANP/Koen Suyk

Scholen heffen hun vmbo-afdeling op om zo wit te blijven. Autochtone leerlingen krijgen relatief vaak een havo/vwo-advies, terwijl voor allochtone leerlingen vaker een vmbo-advies wordt gegeven. Dat zeggen onderwijsdeskundigen vandaag in Trouw.

Geen enkele school wil het toegeven, maar volgens de voormalig rector van het Aloysius College in Den Haag is er sprake van een stille trend:

“Scholen die de laatste jaren wel verkleurd zijn, willen hun traditionele, zeg maar witte, cultuur zo veel mogelijk behouden. Dat gaat vaak ten koste van de vmbo-afdeling. Het is een trend die zich in stilte voltrekt.”

Het Aloysius College was juist een school die breed wilde blijven, maar door de ‘witte vlucht’ uiteindelijk de deuren heeft gesloten.

Ondertussen hebben verkleurde scholen te maken met een leegloop van vwo’ers. Die zouden - ongeacht hun afkomst - steeds vaker kiezen voor een witte school. Allochtone leerlingen in Amsterdamse wijken als Nieuw-West en de Bijlmer geven bijvoorbeeld steeds vaker de voorkeur aan scholen in Zuid, aldus de krant. Ondertussen hebben de vwo-afdelingen van de brede scholen te maken met minder inschrijvingen.

    • Philippus Zandstra