Acteur leeft zich uit aan frontlinie

Toegegeven: hij werd uitgedaagd. Op het YouTube-filmpje zien we de breedgeschouderde Russische acteur Michail Poretsjenkov aan het front, in een hangar van het vliegveld in Donetsk, waar ondanks het staakt het vuren nog elke dag gevochten wordt.

„Waar wilt u mee schieten”, vraag een jonge vrouwenstem.

Poretsjenkov – de man die in de televisieserie ‘geheim agent van de FSB’ toch tientallen staatsvijanden heeft omgelegd, reageert een beetje bleu. Maar dan zet de acteur, duidelijk onwennig, zich toch achter de mitrailleur, en vuurt enkele salvo’s af. ‘Pers’ staat er op zijn blauwe helm.

Binnen enkele uren liet Poretsjenkov op Twitter weten dat hij ‘niet op mensen’ schoot. Wat hij dan wel deed aan de frontlinie, en waarom hij het nodig vond het vuur te openen, was niet duidelijk. De Oekraïense regering meldde direct dat er een strafrechterlijk onderzoek is geopend tegen de acteur wegens deelname aan ‘onwettige terroristische activiteiten’.

Het staatsgezinde Russische tv-nieuws wist vrijdag ook niet wat het aan moest met Poretsjenkov. Eerder deze week pakte het groot uit met een bezoek van de Russische schlagerzanger Josif Kobzon, die optredens verzorgde in Donetsk en Loegansk – compleet met dansmeisjes en een kozakkenkoor in uniform. Op de optredens van Kozon en Poretsjenkov volgde een nieuw konvooi van vrachtwagens met hulpgoederen, dat vandaag de Oerkaïense grens overschreed, en aankwam in Loegansk.

Afgelopen donderdag presenteerde de voormalige legerleider Igor Strelkov zich aan de pers in Moskou. Strelkov liet weten dat hij een ‘maatschappelijke organisatie’ gaat leiden voor ‘Novorossija’ – het woord dat Russische nationalisten gebruiken voor het Russisch-talige oosten van Oekraïne.

    • Steven Derix