Richard Branson: Virgin gaat door met commerciële ruimtereizen

Brokstukken van Spaceship Two. Het ruimtevaartuig verongelukte gisteren in de Mojave-woestijn. Foto ANP/EPA/Michael Nelson

Richard Branson, de baas van Virgin Galactic, heeft in een verklaring laten weten dat zijn bedrijf doorgaat met het aanbieden van ruimtereizen. Gisteren verongelukte een ruimteschip van Virgin in de Mojave-woestijn. Een piloot kwam daarbij om het leven, een ander raakte gewond.

Branson zegt volgens AFP geschokt te zijn door het ongeluk, maar ook dat zijn bedrijf doorgaat met commerciële ruimtevaart:

“De ruimte is moeilijk, maar het is de moeite waard. We zullen volharden en gezamenlijk verdergaan.”

De CEO van Virgin deed zijn belofte op de rampplek in de Californische Mojave-woestijn. Hij zei verder dat zijn gedachten uitgaan naar de families van de piloten

Het Virgin-ruimteschip SpaceShipTwo verongelukte gisteren tijdens een proefvlucht. Het ruimtevaartuig moest op termijn toeristen naar de ruimte brengen; er was ruimte aan boord voor zes passagiers. Nadat SpaceShipTwo vanaf een vliegtuig was losgelaten om zelf verder te vliegen, explodeerde het na een paar minuten zelfstandig gevlogen te hebben.

Eerder had het voertuig al 55 proefvluchten gemaakt. Over de oorzaak van het ongeluk van gisteren is nog niks bekend. Wel was het de vierde keer dat SpaceShipTwo voortgedreven werd door een raketmotor.

    • Philippus Zandstra