Oppositie wijst machtsovername leger in Burkina Faso af

Demonstranten in de Burkinese hoofdstad Ouagadougou.
Demonstranten in de Burkinese hoofdstad Ouagadougou. Foto EPA/

President Blaise Compaoré mag dan wel zijn afgezet tot grote tevredenheid van de oppositie, de machtsovername van het leger wijst ze echter resoluut af. Een coalitie van oppositiepartijen heeft nu opgeroepen tot nieuwe protesten morgen, schrijft persbureau Reuters.

De partijen benadrukken dat het wegkrijgen van Compaoré, 27 jaar aan de macht in het Afrikaanse land, het werk van de bevolking is, en niet kan worden opgeëist door het leger. Het leger wees vandaag luitenant-kolonel Zida aan als de man die het land tijdens een overgangsperiode moet gaan leiden.

“Ons overleg heeft nog maar eens bevestigd dat deze overgang democratisch moet zijn en vanuit de burgers moet komen.”

Afrikaanse Unie: vind consensus

De Afrikaanse Unie heeft alle betrokken partijen vandaag opgeroepen om samen te werken “in een geest van consensus en verantwoordelijkheid” om op deze manier zo snel mogelijk een overgangsperiode te bewerkstelligen, schrijft persbureau AFP. Maandag komt de organisatie bijeen om over de situatie in het land te praten.

Wat gebeurde er in Burkina Faso?

Deze week escaleerden protesten tegen de autoritaire Compaoré, nadat de wet zo was aangepast dat hij weer een nieuwe termijn zou kunnen krijgen. De inwoners waren hem echter zat: er zijn te weinig banen, er is armoede, er is corruptie. Ze bestormden het parlement en staken een deel in brand.

Compaoré riep de noodtoestand uit, om vervolgens de regering te ontbinden en de noodtoestand weer op te heffen. Hij zei eerst gewoon aan te zullen blijven als leider tijdens de overgangsperiode, maar dat pikten de inwoners, de oppositie en het leger niet. Gisteren trad hij toch helemaal terug. Inmiddels zit hij in Ivoorkust.

    • Frank Huiskamp