NK Afstanden: titels voor Ireen Wüst, Sven Kramer en Margot Boer

Op de tweede dag van de NK afstanden in Heerenveen waren er titels voor Margot Boer (500 meter), Ireen Wüst (3.000 meter) en Sven Kramer (1.500 meter). Een overzicht.

Het podium op de 3.000 meter bij de vrouwen. Links Jorien Voorhuis (zilver), in het midden Ireen Wüst (goud) en rechts Carlijn Achtereekte (brons).
Het podium op de 3.000 meter bij de vrouwen. Links Jorien Voorhuis (zilver), in het midden Ireen Wüst (goud) en rechts Carlijn Achtereekte (brons). Foto ANP/ Vincent Jannink

De winnaars op de tweede dag van de NK afstanden, de opening van het schaatsseizoen, waren geen verrassende namen: Ireen Wüst (3.000 meter) en Sven Kramer (1.500 meter) pakten titel nummer twee van het weekend, Margot Boer (500 meter) prolongeerde er een. Kramer zal wellicht de grootste glimlach op het gezicht hebben, want hij heeft laten zien dat hij ook de middellange afstand weer bij de besten kan horen. Een overzicht van vandaag.

500 meter vrouwen

Net als vorig jaar heeft Margot Boer de kortste afstand gewonnen. De winnaar van brons tijdens de Winterspelen in Sotsji was een paar tienden sneller na twee omlopen dan haar Continu-ploeggenoot Thijsje Oenema.

Derde werd heel verrassend Bo van der Werff. Floor van der Brandt, ook een verrassing in Heerenveen, werd vierde, Anice Das vijfde. Ook zij mogen zich waarschijnlijk opmaken voor de eerste reeks wereldbekerwedstrijden. Wie dat niet mag, is Annette Gerritsen, drievoudig Nederlands kampioene, zij werd teleurstellend zesde.

Uitslag:

1. Margot Boer 38.31 - 38.39
2. Thijsje Oenema 38.52 - 38.37
3. Bo van der Werff 38.84 -38.61

Margot Boer.

Margot Boer. Foto ANP/ Vincent Jannink

3.000 meter vrouwen

En dat is twee uit twee voor Ireen Wüst. Ze won gisteren met overmacht de 1.500 meter en was vandaag ook op de 3.000 meter, waarop ze de huidig olympisch kampioene is, de sterkste. Tweede werd Jorien Voorhuis, derde knap Carlijn Achtereekte. Vooral Annouk van der Weijden, in Sotsji nog vijfde op deze afstand, stelde teleur door als zeventiende te eindigen in het veld van twintig.

Uitslag:

1. Ireen Wüst 4.04,50
2. Jorien Voorhuis 4.06,00
3. Carlijn Achtereekte 4.07,13

1.500 meter mannen

Sven Kramer heeft na de 5.000 meter ook de 1.500 meter gewonnen. En daar zal hij veel blijer mee zijn, want dat is nou net de afstand waarop hij dit seizoen weer wilde gaan meedoen om de prijzen, en eigenlijk ook de reden om zijn heil bij coach Jac Orie te zoeken. Kramer was iets sneller dan Koen Verweij, winnaar van olympisch zilver in Sotsji. De verrassende Thomas Krol moest op duizendsten genoegen nemen met het brons.

Uitslag:

1. Sven Kramer 1.46,15
2. Koen Verweij 1.46,47
3. Thomas Krol 1.46,47

    • Frank Huiskamp