Netanyahu vraagt parlementariërs te helpen bij sussen situatie Jeruzalem

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Foto EPA/ Abir Sultan

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vandaag parlementariërs opgeroepen hun verantwoordelijkheid te tonen en zich terughoudend op te stellen over de situatie rond de Tempelberg. Hij probeert zo te voorkomen dat de al gespannen situatie in Jeruzalem nog verder uit de hand loopt.

De opmerkingen van Netanyahu lijken onder druk van zowel Jordanië als de Verenigde Staten te zijn gemaakt, schrijft Haaretz. Functionarissen uit het buurland en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry hadden Israël verzocht de gemoederen te bedaren. Zij drongen erop aan dat de status quo op de Tempelberg niet verandert.

Want daar is de afgelopen tijd veel over te doen. Israël zou een wet in de maak hebben die ervoor zou zorgen dat ook Joden op de Tempelberg mogen bidden. Dat mogen nu alleen moslims, Joden mogen dat alleen bij de Klaagmuur.

Activist beschoten

Deze week liep de situatie pas echt uit de hand toen een prominente Joodse activist werd neergeschoten die deel uitmaakte van een groepering die de Tempelberg ook toegankelijk wil maken voor Joden. De Palestijnse dader werd doodgeschoten. De heilige berg werd korte tijd afgesloten, voor het eerst in veertien jaar. Dit tot grote woede van de Palestijnen.

    • Frank Huiskamp