Een kunstwerk van Chagall of Newman helpt tegen kater

Het Stedelijk Museum lanceert tijdens de Museumnacht de Mood App. De applicatie kiest kunst die bij je stemming past.

Ben je vrolijk? Bekijk dan Bal Tabarin van Jan Sluijters. Ben je verdrietig? Loop dan door naar De spitters van Vincent van Gogh. Heb je een kater? Kies dan voor de violist van Chagall.

Kunst kan je stemming beïnvloeden, veranderen of versterken. In het Stedelijk Museum in Amsterdam is met die gedachte een nieuwe applicatie ontwikkeld, de Mood App, die je via je smartphone langs vijf of zes kunstwerken voert die bij je stemming passen. Of juist niet. De app wordt vanavond gelanceerd tijdens de Museumnacht.

Het project is bedacht door Olmo Garcia Koel, een voormalig ‘Blikopener’ van het Stedelijk. Blikopeners zijn jongeren tussen de 18 en 23 jaar van wie er elk jaar vijftien in het Stedelijk mogen werken om speciaal voor jongeren projecten te verzinnen. Garcia Koel hoopt dat de app helpt bij het toegankelijk maken van kunst. Het idee lijkt een beetje op de grote gele post-it’s van Alain de Botton in het Rijksmuseum, Art is Therapy. Waar het in het Rijks een Britse filosoof was die de bezoekers van andere informatie dan op de tekstbordjes gebruikelijk voorzag, zijn dat nu in kunst geïnteresseerde jongeren. Bij de door hen gekozen kunstwerken kun je een verhaaltje horen dat circa een minuut duurt.

De blikopeners lijken te zijn vrij gelaten in wat en hoe ze over de gekozen kunstwerken vertellen, met ongeschoolde stemmen in een scala aan accenten. De een ziet het project vooral als ruimte voor persoonlijke ontboezemingen. Dan doet een muurschildering van Sol LeWitt denken aan de zomer en een blauw schilderij van Barnett Newman biedt rust als je brak bent. Sommige Blikopeners gaan zelfs zo ver dat ze de kunstenaar tips geven. Dat schilderij van Newman was veel beter geweest als hij die witte streep in het midden had weggelaten.

Maar voor de meeste Blikopeners blijkt het idee vooral een handig foefje om klassieke kunsthistorische informatie met de kijkers te delen. Bij verliefdheid is bijvoorbeeld een schilderij van de Mont Sainte Victoire van Cézanne opgenomen. „Cézanne was verliefd op deze berg”, begint dan de introductie. Vaak weten de blikopeners binnen hun minuut flink wat informatie te verstrekken waar een beginner wat aan heeft. Impressionisme, pop art, art brut; Appel, Monet, Warhol; met reuzenstappen gaat het door de kunstgeschiedenis, doorgaans in opperbeste stemming.

    • Bianca Stigter