Opinie

    • Merlijn Kerkhof
    • Gijsbert van Es

mini-opinie

Te vaak blijven gesprekken hangen in kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan. nrc.next helpt.

Stelling: Morrissey moet zelf worden opgegeten.

Woensdag speelde een of andere ouwe Britse rukker genaamd Morrissey in het Utrechtse TivoliVredenburg. Hij had bedongen dat in het hele gebouw geen vlees mocht worden geserveerd. De talentvolle pianisten die in Utrecht waren voor het Lisztconcours raakten hierdoor ernstig ondervoed. De popzaal vond het een heel redelijke eis voor deze wereldster, maar dat is het natuurlijk niet: het is een knieval voor een fundamentalist. Laten we de dierenvriend met z’n bioliedjes (vlees noch vis) volgende keer zelf opvreten. Morrissey is levend slachtafval.

Stelling: We kunnen de KLM echt wel missen.

De Koninklijke Luchtvaart Maatschappij N.V., sedert 1919, is als de milt in het menselijk lichaam: niet onmisbaar. Het was een mooie tijd, ons nationaal lichtblauw sky high, maar waarom zouden we nog 1.200 euro betalen om naar de andere kant van de Atlantische Oceaan te vliegen als het ook tien keer zo goedkoop kan? Het spel is uit, KLM. Wij vliegen lekker voor een habbekrats met Air Burkina Faso en zouden de KLM net zo min missen als Camiel Eurlings.

Stelling: Stop het bashen van borderliners!

Deze week waren mensen met borderline tweemaal mikpunt van spot. In een opiniestuk, dinsdag in deze krant, werden voorstanders van Zwarte Piet gelijkgesteld aan borderliners. De dag erop stelde trendwatcher Adjiedj Bakas in een interview dat borderliners moeten worden vermalen tot hondenbrokjes. Tsja, mensen. Een betere maatschappij begint met het erkennen van de menselijke waardigheid. Als je tegen Zwarte Piet bent omdat die beledigend is, beledig dan ook niet al die mensen met borderline. Uiteindelijk zijn er meer borderliners in Nederland dan tegenstanders van Zwarte Piet.

Stelling: Theo van Gogh had verschrikkelijke vrienden.

Eindelijk, morgen is het zo ver, de dag dat film- en herriemaker Theo van Gogh werd vermoord, precies tien jaar geleden. Respect voor Theo, daar niet van. Deze beroepstreiteraar, ridder van het vrije woord, mag heus martelaar heten in de heilige oorlog tegen godsdienstwaanzin. Jezus was ook best een toffe peer. Maar z’n discipelen, díe zijn erg – blinde bewonderaars, slijmjurken, kritiekloze meelopers, de kleermakertjes van de keizer. Aju, tot over tien jaar, en in de tussentijd: diepe stilte svp.

Stelling: Krabben maakt jeuk alleen maar erger.

Dat zeiden onze oma’s al. Nu is het ook wetenschappelijk vastgesteld, zo lazen wij in medisch tijdschrift Neuron van deze week. Nu nog onderzoek naar het gevaar van wippen op je stoelen en niet je handen wassen na een wc-bezoek.

Stelling: Hét woord van 2014 wordt ‘pietenrammen’.

Het stond gisteren opeens in De Telegraaf: zwarte Pieten zijn bang dat ze binnenkort in elkaar worden gemept door echte zwarte mensen. We kunnen erop wachten: iedere rake klap die Piet de komende weken zal oplopen, met bloedneus of hagelwitte tand door knalrood gestifte lip tot gevolg, zal oorverdovend nagalmen in PowNews, Hart van Nederland en andere voxpop-echoputten. Krantenkop: ‘Snelrecht voor pietenrammers’. We zijn er helemaal klaar voor.

en Merlijn Kerkhof

    • Merlijn Kerkhof
    • Gijsbert van Es