Tempelberg weer open, vrijdaggebed gaat door

Foto AFP

Palestijnse moslims houden een traditionele vrijdaggebed in Oost-Jeruzalem, terwijl Israëlische veiligheidstroepen toekijken. Sinds gisteren is De Tempelberg in Jeruzalem weer vrijgegeven. De heilige plek, waar de Al-Aqsamoskee en de Rotskoepel staan, was deze week voor het eerst in veertien jaar door Israël afgesloten, nadat een joodse activist woensdag was beschoten door een Palestijn. Het afsluiten werd door de Palestijnse president Abbas gezien als een oorlogsverklaring. De Palestijnse beweging Fatah heeft opgeroepen tot een dag van woede. Hamas heeft de Palestijnen opgeroepen om wraak te nemen op het Israëlische leger omdat de vermoedelijke dader van de aanslag gedood is. Het gebied is weer vrijgegeven, maar er zijn wel restricties. Om onrust te voorkomen mogen er alleen mannen van boven de vijftig jaar en vrouwen komen.

    • NRC