Weer stoffelijke resten geborgen

Op de rampplek van vlucht MH17 heeft een Nederlands bergingsteam samen met de Oekraïense hulpdienst SES stoffelijke resten geborgen. Dat heeft premier Rutte gezegd tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Een paar weken geleden werd al bekend dat de Oekraïense rampenbestrijdingsdienst SES weer naar het gebied zou afreizen om te zoeken naar stoffelijke resten van de slachtoffers van vlucht MH17, alsmede hun persoonlijke bezittingen. Een kleine Nederlandse missie kon zich gisteren aansluiten bij de SES, aldus premier Rutte: „Die kans hebben we met beide handen aangegrepen.”

De situatie zou veilig genoeg zijn om Nederlandse experts naar het gebied te sturen. De berging werd eerder nog bemoeilijkt door de aanhoudende gevechten tussen rebellen en Oekraïense militairen.

De stoffelijke resten zijn overgebracht naar het vliegveld van Charkov, waar een forensische check wordt uitgevoerd. Daarna worden de resten naar Nederland gevlogen. Dat zal gepaard gaan met hetzelfde ceremonieel als bij de eerdere vluchten die stoffelijke resten naar Nederland brachten.

Wanneer dat zal zijn, is nog niet bekend. Rutte ging ook in op de kritiek op het handelen van het kabinet rond de nasleep van de ramp met de MH17. De premier blijft erbij dat Nederland niet moest onderhandelen met de pro-Russische rebellen in Oekraïne. Tv-programma Nieuwsuur meldde eerder deze week dat Kiev er geen problemen mee zou hebben gehad als Nederland direct met de rebellen had onderhandeld over toegang tot het rampgebied. Dit spreekt de regering van Oekraïne nu tegen in een verklaring op de site van de ambassade in Nederland.

    • NRC