Marlene Dumas verkozen tot Kunstenaar van het Jaar

Uit acht finalisten is Marlene Dumas als Nederlands kunstenaar van het jaar gekozen. De jury roemde het ‘grote talent tot deconstructie en reconstructie’ van de in Zuid-Afrika geboren schilderes, die momenteel een expositie in het Stedelijk Museum heeft.

Marlene Dumas in gesprek met Mark Manders in het Nederlandse paviljoen op de Biënnale van Venetië.
Marlene Dumas in gesprek met Mark Manders in het Nederlandse paviljoen op de Biënnale van Venetië. Foto ANP/Bas Czerwinski

Uit acht finalisten is Marlene Dumas als Nederlands kunstenaar van het jaar gekozen. De jury roemde het ‘grote talent tot deconstructie en reconstructie’ van de in Zuid-Afrika geboren schilderes, die momenteel een expositie in het Stedelijk Museum heeft.

Dumas bleef onder meer filmmaker en fotograaf Anton Corbijn voor, die tweede werd.

De verkiezing Kunstenaar van het jaar is de oudste en verreweg grootste verkiezing op het terrein van kunst in Nederland. Meer dan 41 duizend mensen brachten hun stem uit voor de verkiezing, die een juryronde en meerdere publieksrondes kent.

Vorig jaar won fotograaf Erwin Olaf de prijs. Aan de verkiezing is een prijs van tienduizend euro verbonden. (Novum)

Lees ook het interview met Marlene Dumas in NRC Handelsblad: ‘Ik creëer toeval’ (€)