Leger wijst luitenant-kolonel Zida aan om Burkina Faso te leiden

Luitenant-kolonel Issaac Zida is door het leger aangewezen om Burkina Faso gedurende een ‘transitieperiode’ te leiden. Dat hebben legerleiders in het land vandaag besloten. De gisteren afgetreden president Blaise Compaoré is inmiddels het land uit.

Uitbundigheid gisteren toen president Compaoré zijn aftreden aankondigde. Het is niet duidelijk wie nu de macht heeft in Burkina Faso. Foto ANP/EPA/STR

Luitenant-kolonel Issaac Zida is door het leger aangewezen om Burkina Faso gedurende een ‘transitieperiode’ te leiden. Dat hebben legerleiders in het land vandaag besloten. De gisteren afgetreden president Blaise Compaoré is inmiddels het land uit.

Na Compaorés aftreden kondigde generaal Honoré Traoré aan dat hij het presidentschap overnam totdat er over negentig dagen verkiezingen worden gehouden.

Vanochtend werd de macht echter door een tweede militair geclaimd: luitenant-kolonel Issaac Zida. Hij deed dit tijdens een tv-toespraak waarin hij een snelle overgang naar een democratie beloofde. Tijdens een gesprek tussen alle legerleiders is nu besloten dat Zida het land zal leiden, zo blijkt uit een verklaring van het leger:

“Luitant-kolonel Yacouba Issaac Zida is unaniem gekozen om de transitieperiode te leiden die is ingeluid na het vertrek van president Compaoré”

Dit betekent dat ook Traoré, die dus eerder de macht claimde, zich achter Zida heeft geschaard.

Compaoré in Ivoorkust

Volgens Reuters is Compaoré, die Burkina Faso 27 jaar heeft bestuurd, gearriveerd in Ivoorkust met zijn familie. Hij moest aftreden nadat protesten tegen zijn bewind aanhielden. Compaoré wilde de grondwet veranderen zodat hij nog langer aan de macht kon blijven, maar dat riep veel weerstand op. Bij een bestorming van het parlement vielen donderdag drie doden.

    • Philippus Zandstra