Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Kindermisbruik

Youp

Hoe moet ik verder met mijn leven? Waar vind ik nog enig houvast nu bekend geworden is dat Frank Masmeijer, de saaiste en burgerlijkste televisiepresentator ooit, op verdenking van drugshandel in een Antwerpse cel zit? Dat kan toch niet waar zijn? Frank Masmeijer, de man die probleemloos als model op een Duitse breigids had kunnen staan, die in zijn tijd al oubollig was en om die reden door de NCRV ontslagen werd, die de gruwelijkste gereformeerde stropdassen droeg, die brave Hendrik kan toch niet met de Antwerpse maffia in zee zijn gegaan? De ganse Veluwe wilde hem als schoonzoon. Hij was de vleesgeworden degelijkheid en ik wilde hem altijd nog vragen welke Poolse kapper hij had. Zeg me dat het niet zo is. Frank mag niet als Frank M. door het leven. Mijn wereldbeeld wankelt. Alles stort in. Hoewel? Na de teloorgang van Peter-Jan Rens kan ik een hoop hebben.

Eigenlijk kan ik alles hebben. Zeker na het rapport van de laatste enquêtecommissie. Daarin staan begrippen als dubieus boekhouden, zelfverrijking, megalomanie en fraude. Ik herhaal: dubieus boekhouden, zelfverrijking, megalomanie en fraude! Ik lees het en het raakt me niet. Het raakt niemand. Iedereen zuipt en tukt rustig verder. Niemand belt de politie. Ik hoor geen sirenes in de stad. Die Möllenkamp staat zijn proleterige Maserati ergens te wassen, Erik Staal smeert op zijn privéstrandje bij zijn villa op Bonaire zijn vrouw nog eens in met factor 23 en oud-minister Donner, die zeer bewust zijn beschaafde mond hield tegenover de Tweede Kamer, hoeft geen seconde te vrezen voor zijn huidige positie. Die fietst binnenkort kaarsrecht naar een belangrijke vergadering met onze koning bij de Raad van State. Het volk knikt hem genadig toe. De man heeft aanzien.

Maakt zo’n rapport nog iets uit? Nee. Er wordt binnenkort in de Tweede Kamer vergaderd en dan meldt de parlementaire pers dat het nog best spannend kan worden. In de live-uitzending van het zinderende debat zien we hoe het hele zootje op telefoons loert en whatsappjes zit te verzenden. De Kamervoorzitter is nog steeds aan het googlen wat ICT betekent. Geachte afgevaardigde Henk Krol ziet af van Kamervragen omdat hij bang is dat iedereen te hard gaat lachen als hij begint over dubieus boekhouden, zelfverrijking en fraude. Het moet geen cabaretvoorstelling worden. De conclusie wordt uiteindelijk dat ze inderdaad jarenlang met zijn allen hebben zitten tukken. Zowel de Kamer als de ministers als de commissarissen als de ambtenaren op de ministeries en ze beloven plechtig dat dat niet meer zal gebeuren. Ze gaan maatregelen nemen. ’s Avonds zitten een paar hoofdrolspelers bij Jeroen en Humberto om het een en ander toe te lichten. Ze hebben ervan geleerd. Woningcorporaties moeten geen cruiseschepen voor een paar honderd miljoen gaan opknappen. De heer Möllenkamp houdt zijn Maserati en de heer Staal mag in zijn villa op Bonaire blijven wonen. Voor deze criminelen bestaat geen Pluk-ze-wet.

Mijn wantrouwen in de politiek wordt er niet kleiner op. Jammer dat ik afgelopen week niet in het publiek zat bij Jeroen Pauw toen Diederik Samsom gast was. Had trek in een relletje en was zeker gaan staan om de wanhopige lijsttrekker live uit te foeteren. Ik had hem willen toeschreeuwen dat hij moet stoppen met het misbruiken van zijn gehandicapte dochter. Begrijp dat hij door de peilingen (die hem zogenaamd niks kunnen schelen!!) radeloos is, maar hou dat arme kind er buiten. Zij kan zich niet verdedigen, maar ik wil dat graag voor haar doen. En zijn aalgladde betoog dat hij het uit liefde voor dat kind doet! Flikker toch op. Die schat houdt hem gewoon aan het werk.

Waarom begint er niemand op een PvdA-congres te schreeuwen dat dit populistisch kindermisbruik is? Dat filmpje bij de laatste verkiezingen was toch al te gênant voor woorden en nou deed hij het weer.

Ik kijk naar buiten, de zon schijnt en ik denk aan Frank M. in zijn Belgische cel. Hij was de burgerlijkheid zelf in de tijd dat Diederik nog voor Greenpeace liep te folderen. En ik denk aan de vlieguren van de Greenpeace-directeur die daar nog steeds op het pluche zit. Waarom word ik opeens zo somber? Ik wil iets positiefs doen! Ik ga een containerbaby adopteren. Containerbaby. Heerlijk nieuw scrabblewoord.