Je hoeft geen verstand van voetbal te hebben

Wat wilde je later worden? Je antwoordde vast nooit:

commercieel directeur bij PEC Zwolle

. Er is een vacature voor. Lees hier wat zo iemand doet.

Bedrijf:

Eredivisieclub PEC Zwolle

Opvallend:

Je moet bij alle wedstrijden van PEC Zwolle aanwezig zijn.

None

Wat doe je eigenlijk?

Ervoor zorgen dat PEC Zwolle inkomsten heeft. „Het goede spel van onze voetballers begint bij de mensen die er geld voor over hebben”, zegt voorzitter Adriaan Visser. Sponsoren en supporters dus. Je houdt contact met de huidige sponsoren, probeert nieuwe aan te trekken en je bepaalt de prijzen van de seizoenkaarten. Er zijn plannen om het IJsseldelta-stadion van PEC Zwolle uit te breiden. Van 12.500 plekken naar zo’n 16.000. „Al die stoelen moeten wel gevuld worden”, omschrijft Visser jouw rol daarbij. Allemaal om de begroting te laten groeien – van 10 miljoen euro nu naar 16 miljoen euro in 2017.

Wat verdient dat?

„Bovenmodaal”, is het enige wat Visser er over wilt zeggen. „Als we een getal noemen, wordt dat meteen de norm.” Familieleden die wedstrijden willen zien, krijgen korting.

Waarom zoeken ze iemand?

Algemeen/commercieel directeur Edward van Wonderen is in september opgestapt. Dat ging gepaard met enige commotie. „Een wat opgeblazen affaire”, zegt Visser daarover. Volgens de voorzitter was Van Wonderen – die de baan ook aangeboden kreeg – het niet geheel eens met de nieuwe invulling van de functie.

Wat voor collega moet je zijn?

Eentje die zowel met belangrijke sponsoren kan borrelen als tussen de fanatieke fans kan staan. „Jij moet er voor zorgen dat mensen naar het stadion willen komen.”

Verstand van voetbal hoef je niet te hebben. „Dat heb ik zelf ook niet”, zegt Visser. Het spelletje leuk vinden is wel handig. Daarbij maakt het niet uit of je fan bent van PEC Zwolle of van bijvoorbeeld Ajax. „Na vier weken bij ons word je vanzelf fan van de club”, weet Visser.

Waarom wil je hier werken?

Omdat PEC Zwolle in de meest succesvolle periode uit de geschiedenis van de club zit. Na promotie in 2012 naar de eredivisie won de club dit jaar de KNVB-beker en de Johan Cruijff-schaal. In het nieuwe seizoen draait de club ook goed – PEC Zwolle staat momenteel vierde.

    • Sam de Voogt