Imtech mag van predicaat ‘koninklijk’ houden

De koning heeft besloten: Imtech mag zichzelf ‘koninklijk’ blijven noemen. Deze week ontving het bedrijf een brief met deze boodschap. Dat zegt financieel directeur Hans Turkesteen in een interview in deze krant.

Het is een opluchting voor het installatiebedrijf. Het hebben van „een goede financiële reputatie” is namelijk een vereiste voor het predicaat. Imtech (23.000 werknemers, 5 miljard euro omzet) verkeerde afgelopen tijd juist in grote financiële nood als gevolg van een schuld van 1,1 miljard euro. Deze week werd de reddingsoperatie afgerond. Het bedrijf heeft 800 miljoen euro opgehaald om zijn schuld terug te brengen, door de uitgifte van nieuwe aandelen en de verkoop van het best presterende bedrijfsonderdeel.

Had de koning over die financiële toestand nog wat te zeggen? „Over de correspondentie tussen Imtech en de Koning doe ik geen uitspraken”, zegt directeur Turkesteen.

Afgelopen half jaar is het bedrijf druk geweest met het reddingsplan. Tegelijkertijd ontwikkelde Imtech ook een „concreet draaiboek” voor een faillissement en een doorstart, vertelt Turkesteen. „Wie, wat, waar, wanneer. Dat is tot in detail uitgewerkt.” Als bestuurder moest hij „rekening houden met alle mogelijkheden”. Dat draaiboek is nu weer weggestopt. „We gaan er ook niet van uit dat we dat nog uit de kast hoeven halen.”

    • Teri van der Heijden