Inspectie soepel met regels Billy Elliot

In de nieuwe musical van Joop van den Ende Theaterproducties, Billy Elliot, waarvan op 6 november de eerste try-outs zijn te zien, mogen de hoofdrolspelertjes vaker optreden dan de arbeidswet voor kinderen toestaat. De Inspectie SZW heeft de regels verruimd nadat de producent ‘heeft aangetoond’ dat er anders te weinig jongens zijn om deze rollen te vertolken. Waar de zogenoemde ‘kunstkinderen’ eigenlijk maximaal 24 keer per jaar mogen optreden, heeft Van den Ende nu toestemming om de kinderen 40 keer per jaar in te zetten.

Ook heeft de Inspectie SZW – wederom alleen voor deze musical – de repetities losgekoppeld van de optredens terwijl volgens de beleidsregels een repetitie gelijk staat aan een optreden. Volgens woordvoerder Paul van der Burg van de Inspectie heeft het geen zin om een repetitie als speelbeurt te tellen omdat de kinderen zó veel moeten repeteren dat zij anders al snel door hun 24 speelbeurten heen zouden zijn.

Toen de oproep voor de Nederlandse audities in de kranten verscheen, schreven 2.189 jongens zich in.

    • Margot Poll