ING helpt de ECB bij opruimen balans van ING

None

Het moet toch een beetje lullig voelen voor de ECB. Probeer je banken zo ver te krijgen meer geld uit te lenen – cruciaal om de economie weer aan de praat te krijgen – moet je die banken ook nog eens een hoop geld toestoppen.

Donderdag maakte de ECB bekend dat zij vier grote vermogensbeheerders heeft ingehuurd om haar te helpen bij haar monetaire verruimingsprogramma. De ECB gaat zeer binnenkort op grote schaal asset backed securities (pakketjes verhandelbare bankenleningen) opkopen. Zo moeten de bankbalansen weer vrijgemaakt geworden waardoor er ruimte moet komen voor kredietverlening.

Een van de vier ingehuurde vermogensbeheerders? Juist. ING Investment Management. De vermogenstak van NN Group, waarvan ING weer grootaandeelhouder is. ING is één van de banken die in het verleden weleens kritiek heeft gekregen dat de kredietverlening wel wat ruimer kan.

Hoeveel ING Investment Management met deze klus verdient? Daarover doet de vermogensbeheerder geen uitspraken. Maar het is in ieder geval een mooi bedrag. De Europese markt voor asset backed securities is zo’n 650 miljard euro groot. De dealmakers van ING Investment Management, Gerard Roelofs en Paul van Eynde, waren in hun nopjes. „Wij zijn vereerd. Dit is een enorme erkenning.”

    • Chris Hensen