Inflatie zal verder dalen

De recente prijsdalingen komen vooral door een gestegen aanbod. Er komt vooral meer olie uit Noord-Amerika, maar ook uit Irak en Libië. De oliemarkten zijn daar uiteraard wel door opgeschud. Grote winnaar is de consument, want energiekosten zijn een aanzienlijk deel van de vaste lasten. Door lagere energiekosten blijft er meer over voor andere uitgaven. Dat is gunstig voor de economie. Voor beleggers kunnen er ook andere gunstige effecten zijn, maar het maakt wel uit in welke markt ze actief zijn. Een daling van de brandstofkosten is goed nieuws voor de luchtvaart. Voor olieproducenten is het uiteraard minder positief. Vooral landen als Iran, Venezuela en Rusland merken het, omdat olie zo’n belangrijke inkomstenbron is. Verder zal de toch al lage inflatie – een belangrijke richtlijn voor monetair beleid – meer dalen, maar centrale banken kijken vooral naar de kerninflatie, zonder de prijseffecten van olie en voedsel.