Iedereen is hard nodig

Wie Boris Stoianov

Waar 16 september, Sofia, Bulgarije

Wat Stagiair bij een financieel consultancybureau

None

Veel mensen in mijn land associëren communisme met stabiliteit, met banen. Sommigen willen terug. Ik ben het niet met ze eens, maar ik snap het wel. Ze zijn moe van de trage vooruitgang.

Natuurlijk ben ik heel blij dat de Muur is gevallen. Ik heb vijf jaar in Nederland gestudeerd en gezien hoe West-Europese landen werken. Dat had hier nooit gekund. Mensen konden die landen niet eens in. Mijn familie werd onderdrukt, gewoon omdat het slimme mensen waren die niets met de partij te maken wilden hebben.

Nu zijn we lid van de Europese familie. Dat maakt het moeilijk mensen voor de gek te houden. Als de regering het volk voorliegt dat het geweldig gaat, dan tikt Europa de regering direct op de vingers.

Er zijn ook democratische verkiezingen, al worden massaal stemmen gekocht. En er valt weinig te kiezen, het zijn altijd dezelfde gezichten in de politiek. De oude garde maakt het moeilijk om er tussen te komen. Daarom ga ik niet de politiek in.

Mijn bachelorscriptie ging over de transitie van de Bulgaarse economie na het communisme. Toen kwam ik er achter hoe langzaam het land Bulgarije is veranderd. Corruptie is verreweg het grootste probleem. Buitenlandse investeerders blijven daarom buiten de deur, en daarmee ook banen. Jongeren vertrekken naar landen waar het beter is.

Als het lukt corruptie aan te pakken en ervoor te zorgen dat mensen corruptie niet meer tolereren, heb ik er vertrouwen in dat we er over 25 jaar goed voorstaan. Niet zoals Duitsland of Nederland, maar wel die kant op. Dat kan alleen als iedereen meehelpt. Ik hoop dat mensen die naar het buitenland zijn gegaan om te studeren, terugkomen naar Bulgarije. We hebben hen nodig.

    • Tom Vennink