‘Iedereen bij moskee wist van shariahuwelijken’

Imam

Hij sloot „tientallen” religieuze huwelijken van koppels die niet voor de wet waren getrouwd.

Een man en een vrouw mogen pas gemeenschap met elkaar hebben als ze getrouwd zijn. „Zo zijn de regels van Allah”, zegt Fawaz Jneid. De 50-jarige imam stond gisteren voor de rechter wegens het sluiten van shariahuwelijken. Het Openbaar Ministerie eist in hoger beroep een boete van 1.200 euro.

Volgens de Nederlandse wet mogen mensen alleen een religieus huwelijk sluiten als zij al voor de burgerlijke stand zijn getrouwd. Dat is om te voorkomen dat partners denken dat ze getrouwd zijn, maar dit officieel niet zijn – zo zouden problemen kunnen ontstaan bij een scheiding.

De islamitische huwelijken werden gesloten in de As Soennah-moskee in Den Haag, een van de grootste salafistische (ultraorthodoxe) moskeeën van Nederland. In 2008 spraken moskee en gemeente af geen shariahuwelijken meer te sluiten. Toch heeft Fawaz hierna volgens de moskee die hem in 2012 ontsloeg nog zeker vijf koppels getrouwd die niet voor de wet waren gehuwd. „De realiteit is dat het om veel meer huwelijken gaat”, zegt Fawaz. „Het moskeebestuur heeft er vijf huwelijken uitgepikt die hen goed uitkwamen.”

Hoeveel shariahuwelijken heeft u na 2008 afgesloten?

„Tientallen. Een van de bestuursleden heeft mij zelfs meegenomen in een auto naar het huis van zijn broer, waar ik diens huwelijk voltrok. Dat was óók na 2008. Dat huwelijk heeft de moskee niet naar voren gebracht in de rechtszaak, omdat het in hun nadeel is. Net als het huwelijk dat ik heb gesloten tussen twee vrijwilligers van Al Yaqeen, de jongerenorganisatie van de moskee. Iedereen wist ervan. Ik heb zelfs de voorzitter en de secretaris van de moskee islamitisch getrouwd, zonder dat zij waren getrouwd voor de burgerlijke stand.”

Was u steeds degene die de huwelijken afsloot?

„Ja, ik was de imam. Toen ik in 2012 een arbeidsconflict kreeg met het bestuur, hebben zij dit aangegrepen om mij te ontslaan. Opeens was het verhaal dat ik in het geheim huwelijken sloot. Maar dat had niet eens gekúnd. Van iedere huwelijksakte is een kopie gemaakt in de bestuurskamer. Ik bewaarde de aktes in mijn eigen kantoor in de moskee. Dat zou ik toch nooit doen als het allemaal geheim was?”

Toch deed u iets wat niet mag.

„Ja, maar waarom is het verboden? Het islamitische huwelijk is niet zoals het Nederlandse. In de islam is seksueel contact niet toegestaan zolang je niet getrouwd bent. Als een man naar mij toekomt en vraagt: ‘Imam, kan ik met haar gemeenschap hebben?’ Moet ik dan zeggen: ‘Ga maar naar het stadhuis’?

„Het islamitisch huwelijk wordt gesloten door de vader van de bruid. Er hoeft geen imam bij te zijn. Alles wat je nodig hebt zijn de man en de vrouw, twee getuigen en een vader of voogd. De imam legt alleen vast wat er is gebeurd en welke afspraken zijn gemaakt over de bruidsschat. Ik ben de notulist, zou je kunnen zeggen.”

Mag een vrouw scheiden als ze islamitisch is getrouwd?

„Ja. Alleen heeft de man wel het recht zijn vrouw twee keer terug te vragen. Na de scheiding gaan ze eerst een periode uit elkaar – dat duurt meestal drie menstruatieperiodes. Neemt de man haar binnen die periode terug, dan zijn ze weer getrouwd. Dat mag hij twee keer doen. Na de derde keer zijn ze definitief gescheiden.”

Wat is er op tegen om eerst voor de burgerlijke stand te trouwen?

„Het klopt dat in de wet staat dat je eerst voor de burgerlijke stand moet trouwen. Maar waarom mag een geregistreerd partnerschap dan wel? Het probleem is de wet zelf: die stamt uit de tijd van Napoleon en is niet meer van toepassing op de huidige tijd. Het islamitisch huwelijk is niet meer dan een overeenkomst tussen een jongen en een meisje. Dat is alles. Ik zie niet in waarom dat niet zou mogen.”

Het zou onder meer kunnen leiden tot polygamie.

„Het is in de islam toegestaan om vier vrouwen te hebben – als je ze tenminste kunt onderhouden. Maar in Nederland is het verboden. Daar moeten we ons dus aan houden. Niet alles wat in de islam is toegestaan, is verplicht voor een moslim in Nederland.”

Sluit u nog shariahuwelijken af?

„Op dit moment niet. Meerdere mensen bellen mij ervoor, maar ik doe het niet. Ik ben een imam die graag wil helpen, maar ik heb respect voor de wetten van dit land. Ik wacht samen met de moslims op een nieuwe wet.”

    • Andreas Kouwenhoven