Hypotheek aflossen met spaargeld, slim?

Ik zou graag mijn resthypotheek van 15.000 euro aflossen. Ik heb er ruim voldoende spaargeld voor, maar mijn zoon vindt het een heel dom idee. Heeft hij gelijk?

Miljoenen Chinezen en Vietnamezen betalen goud geld voor neushoornpoeder. Ze geloven dat het kanker, impotentie, koorts, reumatiek en krankzinnigheid geneest. Maar onderzoek toont dat dit ‘medicijn’ dezelfde stof als menselijke nagels bevat. Denk nu echter niet dat wij veel rationeler zijn. Ook Nederlanders geloven onzinnige zaken. Zo luidt een grof staaltje volksgeloof dat je een resthypotheekje moet koesteren. Door aflossing zou je je geld muurvast zetten in stenen. Ook verklein je – oh gruwel! – voorgoed de kans op fiscaal aftrekbaar lenen. Want door de bijleenregeling mag je na een verhuizing hooguit nog rente aftrekken over de aankoopprijs van een nieuw huis min je eigenwoningreserve. Dat is de overwaarde op je huis.

Bij banken grinniken ze om deze ongefundeerde angst. Op spaargeld vergoedt men een klant pakweg 1 procent rente, terwijl men van diezelfde klant bijvoorbeeld 6 procent over een volkomen risicoloos resthypotheekje vangt. De jaarlijkse winst, bijvoorbeeld 750 euro, verklaart waarom men resthypotheekklanten graag in het ongewisse laat. Dit alleen al lijkt me voldoende reden om je resthypotheekbijgeloof te laten varen.

Maar ook voor jezelf biedt een hypotheekloos leven grote voordelen. Ten eerste betaal je geen 1,2 procent vermogensrendementsheffing over geld in je eigen huis. Dat is gunstig als je meer dan 21.139 euro spaargeld per persoon bezit. Je hoeft ook nooit meer ingewikkelde hypotheekvoorwaarden door te vlooien, bang te zijn dat de hypotheekrente stijgt of met hypotheekvragen aan te kloppen bij je adviseur. Ook ben je verlost van de vraag hoe je extra rendement op je spaargeld maakt. Je belegt heerlijk in eigen woongenot, waarvan je nota bene helemaal de enige eigenaar bent.

Veel woning-met-hypotheek-bezitters vergeten trouwens dat hun hypotheekrente maximaal 30 jaar fiscaal aftrekbaar is. Daarna betalen ze het volle pond. Ook beseft men vaak niet dat de fiscus aflossen beloont. Zo hoef je (door de Wet Hillen) bij geen of een kleine eigenwoningschuld geen saldo van je eigenwoningforfait (meestal 0,7 procent van de woz-waarde) en je hypotheekrente meer bij je belastbaar inkomen op te tellen.

Stop dus met het resthypotheekbijgeloof. Monteer liever een gelukshoefijzer op je voordeur.

    • Erica Verdegaal