Gevonden. Wijn bij verloren kalfjes

Als iemand mij vraagt welke wijn er nu bij onze eigen gehaktbal gedronken moet worden, aarzel ik nooit: een eenvoudige Côtes du Rhône. Dat is immers een niet al te kostbare, pretentieloze wijn die evenals de bal een aangename smeuïgheid, wat kruiderij plus een aangenaam pepertje kent. Bovendien heb ik proefondervindelijk kunnen constateren dat dit rood ook de mosterd aan kan.

Een en ander werd twee jaar geleden nog eens onderstreept. Na een blindproeverij (met als panellid onder andere worstmaker Samuel Levie) die ‘officieel’ uitsluitsel moest geven wat de lekkerste wijn bij de bal was, bleek de top drie opgeëist te worden door louter rode Rhônes.

Neemt niet weg dat ik blijf proberen of dat monopolie doorbroken kan worden. Zo zag ik onlangs tot grote tevredenheid een rode Oostenrijker aanschuiven. En deze Blaufränkisch Klassisch 2012 uit Burgenland van Weingut Wellanschitz bleek eveneens uiterst balvast. (Léon Colaris. € 9,95)

Maar wat nu te schenken bij deze veel fijnere, surf & turfachtige uitvoering? Wit. Da’s duidelijk. Omdat het recept van collega Vreugdenhil dat verlangt.

In dit geval zegt de bal geen nee tegen chardonnay. Daar gaat kalfsgehakt goed mee samen.

Bij de 2013 oogst van Domaine La Hitaire uit Gascogne (Gastrovino; € 9,95) krijgt u er echter nog een dosis sauvignon blanc bij om zo ook de garnaaltjes, de bleekselderij en de peterselie te flatteren.