Koningspost

Gelukkig, Imtech blijft toch koninklijk

Foto Peter Hilz

De Koning heeft besloten: installatiebedrijf Imtech mag zichzelf ‘koninklijk’ blijven noemen. Deze week ontving het bedrijf een brief met deze boodschap. Dat vertelt financieel directeur Hans Turkesteen in een interview met NRC Handelsblad.

Het is een opluchting voor het bedrijf. Het hebben van “een goede financiële reputatie” is een vereiste voor het predicaat. Imtech (23.000 werknemers, 5 miljard euro omzet) verkeerde afgelopen tijd juist in grote financiële nood als gevolg van een schuld van 1,1 miljard euro.

Deze week werd de reddingsoperatie afgerond. Het bedrijf heeft 800 miljoen euro opgehaald om zijn schuld terug te brengen, door de uitgifte van nieuwe aandelen en de verkoop van het best presterende bedrijfsonderdeel.

Had de Koning over die financiële toestand nog wat over te zeggen? Turkesteen:

“Over de correspondentie tussen Imtech en de Koning doe ik geen uitspraken. Maar het is belangrijk voor onze mensen. Die zijn daar echt blij mee.”

Als gevolg van de financiële problemen heeft Imtech “tientallen” werknemers verloren aan de concurrentie. Ook verloor het een aantal klanten en eisten sommige leveranciers ineens vooruitbetaling. Er heerste een “vertrouwenscrisis”, zegt Turkesteen.

Afgelopen half jaar is het bedrijf druk geweest met het reddingsplan. Tegelijkertijd ontwikkelde Imtech ook een “concreet draaiboek” voor een faillissement en een doorstart, vertelt Turkesteen.

“Wie, wat, waar, wanneer. Dat is tot in detail uitgewerkt. Als bestuurder moest ik rekening houden met alle mogelijkheden.”

Dat draaiboek is nu weer weggestopt. “We gaan er ook niet van uit dat we dat nog uit de kast hoeven halen.”

Lees het interview met Hans Turkesteen vandaag in NRC Handelsblad (€).

    • Teri van der Heijden