Eredivisie: koploper PSV wint, net als Ajax, Feyenoord en Twente

Lucas Andersen (Ajax) in duel met Dordrecht-speler William Troost-Ekong.
Lucas Andersen (Ajax) in duel met Dordrecht-speler William Troost-Ekong. Foto ANP/ Olaf Kraak

Vier wedstrijden vandaag in de Eredivisie en niet de minste ploegen die in actie kwamen. Koploper PSV won weer, zij het moeizaam van ADO Den Haag. Ajax won (uiteindelijk) gemakkelijk van FC Dordrecht, Feyenoord versloeg Zwolle en Twente Heerenveen. Een overzicht.

Ajax - FC Dordrecht: 4-0

Makkelijk ging het een tijd lang niet voor de nummer twee van de Eredivisie. Lasse Schöne zette Ajax nog wel vroeg op voorsprong na aangeven van talent Anwar El-Ghazi, maar daarna ging het stroef. De drie andere goals kwamen pas na de tweede gele kaart voor Dordrecht-speler Josima Lima. Eerst was het nog een keer Schöne (uit een prachtige vrije trap), daarna Joël Veltman en Lucas Andersen.

Ajax blijft door de overwinning in het spoor van PSV, maar kon niet inlopen, doordat PSV zelf ook won. De Amsterdammers houden een achterstand van vier punten. Dordrecht begon leuk aan dit seizoen, maar staat inmiddels een na laatste. Als Heracles Almelo morgen wint, staat het zelfs laatste.

Ander hoogtepuntje: directeur marketing Edwin van der Sar tussen de supporters:

Feyenoord - PEC Zwolle: 2-0

Een duel tussen de nummers drie en vier van de Eredivisie. Bij de rust stond het nog 0-0 in de Rotterdamse Kuip, maar door goals van Sven van Beek en Jean-Paul Boëtius won Feyenoord. Dat nam zo ook drie punten afstand van PEC, dat doordat Twente wel won minstens één plek verliest op de ranglijst.

FC Twente - SC Heerenveen: 2-0

Ook in Enschede werd de wedstrijd pas na rust beslist. Eerst was het Rasmus Bengtsson die scoorde, daarna Youness Mokthar. Twente stijgt door de overwinning naar een voorlopige vierde plek op de ranglijst, maar kan nog achterhaald worden door SC Cambuur en Vitesse, die morgen nog spelen.

PSV - ADO Den Haag: 1-0

De Eindhovense koploper deed wat het moest doen, maar het ging niet gemakkelijk tegen ADO Den Haag. Dat kwam mede doordat Jorrit Hendrix al na een half uur met zijn tweede gele kaart naar de kant mocht. Een goal van - wie anders - Memphis Depay vlak na rust bleek toch genoeg voor drie punten. PSV houdt daardoor vier punten voorsprong op nummer twee Ajax.

    • Frank Huiskamp