Een kwart eeuw John Halvemaan

John Halvemaan is een icoon uit de vaderlandse haute cuisine van de afgelopen vier decennia. Niet alleen omdat hij erin geslaagd is om samen met zijn vrouw Esther vijfentwintig jaar lang als patron cuisinier een eigen zaak draaiend te houden, maar ook omdat hij een van de grote vernieuwers van de Nederlandse (restaurant)keuken is. Hij voer in de jaren zeventig al een volstrekt eigen koers door oerhollandse producten en bereidingen te combineren met Franse en Oosterse technieken, terwijl veel van zijn collega’s zich op de ontwikkelingen in Frankrijk fixeerden en naarstig trachtten zich de nouvelle cuisine eigen te maken.
Vijf jaar geleden maakte ik dit filmpje in de keuken van zijn restaurant in Buitenveldert. John maakt gestoomde kip met artisjokken en pistachepesto.

    • Ronald Hoeben