‘Drie kinderen is best een organisatie naast je werk en vrienden’

Wijke Vaastra (45) en Marcel de Man (47) hebben het druk met werk en hun drie kinderen. „Als de ene zijn zwemdiploma had gehaald, was de volgende aan de beurt voor zwemles.”

Marcel: „Soms hebben we geluk en zijn alle drie de kinderen uit logeren.”
Marcel: „Soms hebben we geluk en zijn alle drie de kinderen uit logeren.” Foto David Galjaard

‘Zes dagen op het voetbalveld’

Wijke: „Zes van de zeven dagen zijn we met voetbal bezig, omdat alle drie de kinderen tweemaal per week trainen en een wedstrijd hebben. Er is altijd wel één kind op het voetbalveld. Dat is best een hele organisatie naast je werk en je sociale contacten.”

Marcel: „We hebben ook zes jaar in het zwembad doorgebracht. Als de ene zijn zwemdiploma had gehaald, was de volgende aan de beurt voor zwemles.”

Wijke: „Verder heeft de middelste pianoles en dat is ook nog eens aan de andere kant van de stad. Enerzijds worden ze zelfstandiger, anderzijds krijgen ze meer activiteiten.”

Marcel: „En dan hebben we zelf allebei een drukke baan. Ik zit elke dag zo’n 2,5 uur in de auto. Ik kom regelmatig in Delfzijl, Lelystad en op de Maasvlakte, dan zit ik wel vijf tot zes uur in de auto. Soms moet ik voor trainingen naar Londen of Parijs, en volgende maand zit ik in Portugal.”

Wijke: „Vaak is Marcel pas om half zeven ’s avonds thuis. Maar hij helpt dan wel meteen mee in het huishouden. Dat mis ik wel als hij een paar dagen weg is. Dan denk ik ’s avonds wel: zo, deze dag hebben we ook weer gehad.”

Marcel: „Tot vorig jaar had ik één dag per twee weken ouderschapsverlof. Dat is nu afgelopen. Bovendien is mijn contract gewijzigd, waardoor ik per jaar dertien vrije dagen minder heb. Dat tikt wel aan.”

‘Ik kook, zij maakt schoon’

Marcel: „We zijn een harmonieus stel en hebben de taken goed verdeeld. Ik maai altijd het gras, kook meestal in het weekend en doe altijd de boodschappen. Dat doe ik op zaterdagochtend om acht uur, als er nog niemand is.”

Wijke: „Ik maak het huis schoon. Voordat we kinderen kregen, hadden we een huishoudelijke hulp. Nu ons huis veel groter is en we drie kinderen hebben, hebben we geen hulp. Ik denk wel eens: waarom eigenlijk niet? Maar ja, dan moet je eerst alles opruimen als zo’n mevrouw komt.”

Marcel: „Mannen vinden een badkamer veel minder snel vies dan vrouwen. Maar ik vind het weer sneller tijd om het gras te maaien.”

Wijke: „En ik was bijvoorbeeld nooit de auto. Op een bepaald moment vindt Marcel ’m dan zo vies dat hij mijn auto door de wasstraat haalt. Hij heeft ook lang getankt voor mij, maar dat doe ik nu zelf.”

Marcel: „De kinderen moeten zelf de speelkamer opruimen.”

Wijke: „En ik heb ze geleerd om meteen hun gymtas uit te pakken en hun spullen in de was te doen. Ook moeten ze hun broodtrommel in de keuken zetten. Van die kleine dingen.”

Marcel: „En soms helpen ze bladeren vegen in de tuin. Die is nogal groot namelijk.”

‘Ik ben vaak druk in mijn hoofd’

Marcel: „Ons bestaan is druk, soms zijn we daardoor wel erg aan vakantie toe. Wijke wil altijd ver weg, Italië of Spanje. Van mij hoeft dat niet, ik rij al 60.000 kilometer per jaar.”

Wijke: „Het leven is zo druk dat ik ’s avonds wel eens op de bank zit en alleen maar vooruit aan het denken ben: ik moet die gymtas nog pakken, die kleren nog klaarleggen en morgen moeten we zo en zo laat naar voetbal. Ik ben vaak druk in mijn hoofd.”

Marcel: „Maar dan drinken we een glaasje wijn, kletsen wat of kijken we lekker samen een serie. Dan kunnen we de gedachten even verzetten.”

Wijke: „In de weekenden proberen we het ook rustiger aan te doen. Soms regelen we oppas en gaan we naar de schouwburg.”

Marcel: „Soms hebben we geluk en zijn ze alle drie uit logeren.”

Wijke: „We doen niet alles samen, hoor, ik ga ook wel eens met een vriendin uit eten.”

Marcel: „Meestal heb ik het wel gehad als ik thuiskom. Dan vind ik het heerlijk om in mijn eentje naar een film te kijken. Afspreken met vrienden in het weekend valt niet mee, want al onze leeftijdgenoten zitten met dat spitsuur in hun leven. Zelf ga ik met de jongste twee wel eens wandelen in het bos, beetje struinen, kikkertjes zoeken.”

‘Maximaal een uurtje op de iPad’

Wijke: „Heel leuk dat ze van hem die kennis van de natuur meekrijgen. De kinderen zouden het liefst de hele dag met de iPad spelen, maar dat beperken we.”

Marcel: „Niet voor schooltijd en pas na een uur of half vijf. En dan een uurtje. Het is veel leuker als ze buiten in de tuin zijn. Met een hut bouwen kunnen ze uren bezig zijn. Buiten zijn is heel lekker als je zoals ik veel in de auto zit. Vroeger ging ik er veel op uit met mijn mountainbike, maar daar heb ik geen tijd meer voor. Vaak is het donker als ik thuiskom en in het weekend zijn er te veel activiteiten rond de kinderen. Ik heb dit jaar nog maar vier keer gefietst, echt belachelijk weinig.”

Wijke: „Ik zou wel meer tijd in een dag willen hebben. Anderzijds zou die tijd zich dan ook weer vullen.”

Marcel: „Deze drukte hoort nu eenmaal bij deze levensfase. Het is goed zo, we hebben een redelijk zorgeloos leven.”

    • Friederike de Raat