Defensie: 900 medewerkers melden zich bij chroommeldpunt

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie arriveert op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.
Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie arriveert op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. Foto ANP/Bart Maat

Bij Defensie hebben bijna negenhonderd (oud-)medewerkers zich gemeld omdat zij in het verleden werkten met kankerverwekkende chroomverf. 225 van hen hebben gezondheidsklachten die veroorzaakt kunnen zijn door de verf.

Dat schrijft minister Hennis-Plasschaert (Defensie) aan de Tweede Kamer. Afgelopen week zijn er vier informatiebijeenkomsten gehouden voor medewerkers. Daar kwamen 450 mensen op af. De minister over die bijeenkomsten:

Er was emotie, boosheid, ongerustheid en cynisme, maar ook waardering voor het feit dat de onderzoeken nu lopen en dat Defensie het gesprek aangaat.

Onderzoek duurt twee jaar

Afgelopen september bleek dat personeel van Defensie jarenlang met onvoldoende bescherming werkte met chroomverf. Er werd een onderzoek ingesteld naar vijf NAVO-werkplaatsen waar met de verf was gewerkt. Later bleek dat er nog tien werkplaatsen zijn waar werknemers zijn blootgesteld aan hoge concentraties chroom-6. Het onderzoek is daarom uitgebreid naar alle locaties waar wordt (of werd) gewerkt met chroomverf.

Naar verwachting zal het twee jaar duren voor het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het onderzoek naar chroomhoudende verf heeft afgerond. De minister zegt dat dat lang is, maar ook dat deze zaak zorgvuldig afgehandeld moet worden. Hennis-Plasschaert belooft haar verantwoordelijkheid te nemen mocht er een verband zijn:

Als blijkt dat er sprake is van een verband tussen het werken met chroomhoudende verf en de gezondheidsklachten van (oud-)werknemers, zal ik, zoals ik eerder heb gezegd, mijn verantwoordelijkheid nemen.

    • Philippus Zandstra