De week van KLM, Tim Cook is uit de kast, was je ook zo uitgerust?

Foto HH

Had je geen tijd om al onze verhalen te lezen? Dit zijn onze belangrijkste stukken van de week op een rij.

1. Er is maar één bedrijf waar de nieuwsbrief vandaag mee kan beginnen: KLM. Dat kwam deze week wéér met slechte cijfers, slechter dan andere luchtvaartmaatschappijen. Nieuwe topman Pieter Elbers gaf er zijn eerste interview over. Weggestuurde topman Camiel “wonderboy” Eurlings op zijn beurt begon met CDA-vriend Jack de Vries een tegenoffensief.

2. Tim Cook is uit de kast. Niet dat zijn geaardheid er veel toe doet, vindt de topman van Apple. Toch schreef hij er een essay over. Want ‘emancipatie is belangrijker dan privacy’. Het zal ook geen toeval zijn dat Cook zijn brief publiceert op het moment dat er in de VS een omslag plaatsvindt in de acceptatie van homoseksualiteit.

3. Hij declareerde 60.000 euro aan lunches en diners. Wijn en champagne: 12.799 euro. Privé-uitgaven (babykamer, stofzuiger): 53.071 euro. Deze corporatiedirecteur leefde in luilekkerland, op kosten van huurders. Maar goed dat er nieuwe aanbevelingen liggen voor toezicht op woningcorporaties.

4. Het kabinet wil de groei van het aantal zzp’ers in Nederland verminderen, zo lijkt het. Om dat te bereiken moeten de belastingvoordelen voor zelfstandigen verdwijnen. Wie is de zzp’er eigenlijk, hoe oud is hij, en betaalt hij echt zo weinig belasting? Zes graphics.

5. De eerste werkweek in wintertijd zit erop. Was je ook zo uitgerust?

6. Nutella, Kinder Surprise-eieren: iedereen kent de producten die de Italiaanse familie Ferrero maakt. Die krijgen nu stevige concurrentie uit de VS - van Hershey’s, dat óók chocoladepasta’s maakt. Terwijl Ferrero juist in de VS wil groeien.

7. Ken je Rise of the Guardians of Turbo? Nee, dat is precies het probleem van DreamWorks Animation. De Amerikaanse filmstudio, die hits als Shrek en Madagascar maakte, kan wel een nieuwe kaskraker gebruiken.

8. Apple’s virtuele economie draait vooral op peuters, kleuters en gameverslaafde tieners. En hun verbouwereerde ouders. Zo voorkom je dat je kind 200 euro aan Clash of Clans uitgeeft.

9. Zakendoen met Nederland? Door de wirwar aan regels is dat nog helemaal niet zo gemakkelijk.

10. Exotisch, van nikkel, stijlvol, nuchter, oma: Neelie Kroes is het allemaal. Ze had deze week haar laatste werkdag als eurocommissaris. Kroes in zestien citaten.

11. Verliefd op je collega? Een enorme hekel aan je baas? Vanaf nu elke week op NRC Q: onze podcast Liftgeheim. Over die ene íetwat gevoelige kwestie die je liever niet met de rest van kantoor deelt.

    • Annemarie Sterk