De robots moeten nog even oefenen

In Delft stond deze week een robot die helpt om IKEA-meubels in elkaar te zetten. Luxe toch? Maar de robot kon er nog niet veel van.

None
Foto Jouke Verlinden

Baxter is een robot. Hij wil je graag helpen bij het in elkaar zetten van een IKEA-lamp. Afgelopen dinsdag stond Baxter op een tentoonstelling aan de Technische Universiteit Delft. Daar hebben ze deze robot uit Amerika net aangeschaft. Hij kost 25.000 euro. Studenten leren hem hoe hij kan helpen bij het monteren van een lamp of een kast.

Maar deze week luisterde Baxter nog niet zo goed. Met zijn rechterhand (nou ja, een zuigend kokertje) probeerde hij onderdelen van de lamp voorzichtig vast te zuigen en ze aan te geven. Het wilde niet echt lukken. Hij zoog niet op de goede plek, of het onderdeel viel van zijn hand. Pas na een keer of tien ging het goed. „Hij moet nog veel leren”, zei student Joyce Rietveld.

Een paar meter naast Baxter stond een breimachine. Die had ook een grappige naam: Wally 340. Je kunt met je computer breipatronen naar Wally sturen. Als het goed is breit hij binnen twee uur een trui, sokken of een mutsje. Maar afgelopen dinsdag ging dat ook niet goed. De breimachine was net in elkaar gezet, vertelde student Rita Balrak. Hij werkte nog niet zoals het hoorde. Er bestaat wel een kleinere versie, Wally 120. Die was niet op de tentoonstelling, maar die doet het wel. „Je kunt hem ook zelf bouwen”, legde Rita uit. Als je een 3D-printer hebt en ongeveer 550 euro.

Als je dan toch een 3D-printer hebt, kun je ook een soort legoplaatjes printen waarmee je een oorprothese kunt printen. In de toekomst zijn die voor mensen met een kapot oor, bijvoorbeeld door brandwonden. Dat was in Delft ook te zien, en dat werkte gelukkig wel. Handig!

    • Marcel aan de Brugh