Commissaris Kramer legt per direct zijn functie neer bij Fugro

Commissaris Gert-Jan Kramer verlaat het geplaagde Fugro na kritiek op zijn verkoop van een groot pakket aandelen.

Commissaris Gert-Jan Kramer van bodemonderzoeker Fugro is vrijdag per direct opgestapt. Kramer, tussen 1983 en 2005 bestuursvoorzitter van het bedrijf, lag onder vuur vanwege zijn positie als aandeelhouder en commissaris. Kramer verkocht afgelopen zomer voor 25 miljoen euro aandelen van Fugro. Afgelopen week kelderde de koers van het bedrijf vanwege tegenvallende resultaten. Het bedrijf liet weten dit jaar geen dividend uit te keren.

In een verklaring laat Kramer weten dat elke discussie over zijn dubbele rol als aandeelhouder en commissaris niet in het belang van het bedrijf of hemzelf is. Daarom heeft hij per direct zijn functie neergelegd. Critici vermoeden dat Kramer als commissaris meer informatie had dan beleggers en dat hij daardoor wellicht een groot pakket aandelen van de hand heeft gedaan. Kramer heeft met 3,5 miljoen aandelen nog een belang van ruim 4 procent in het bedrijf.

Fugro maakte afgelopen week op de beurs een koersval van circa 26 procent. Het aandeel stond begin dit jaar nog boven de 40 euro. Deze week daalde de koers van het aandeel tot iets boven de 10 euro.

Het bedrijf dat gebieden in kaart brengt waar olie en gas in de grond zit, is hard geraakt door de flinke gedaalde olieprijzen. Daardoor schrappen oliebedrijven projecten en heeft Fugro minder werk. Het bedrijf kondigde ook nieuwe afboekingen van 200 tot 250 miljoen euro aan.

Door de slechte resultaten raakt Fugro verder in de problemen en kan het nog net aan de afspraken met de banken voldoen. De verhouding tussen de schuld en de brutowinst van het bedrijf stond eind van het afgelopen kwartaal op 2,9. De afspraak met banken is dat die verhouding niet boven de 3 mag uitkomen. Het aandeel sloot vrijdag af met een verlies van 7,7 procent, op een koers van 11,02 euro.