Branson vastbesloten oorzaak ongeluk ruimteschip te achterhalen

Virgin-baas Richard Branson.
Virgin-baas Richard Branson. Foto EPA/ Dai Kurokawa

Virgin-baas Richard Branson is vastbesloten te achterhalen wat er gisteren is fout gegaan toen een prototype van een commercieel ruimteschip van Virgin Galactic neerstortte. Een van de piloten kwam daarbij om het leven. Branson ging niet in op details, schrijft persbureau AP.

Branson legde een korte verklaring af over het ongeluk met de SpaceShipTwo tijdens een proefvlucht boven de Amerikaanse Mojavewoestijn. Hij zei dat veiligheid altijd voorop heeft gestaan. Hij loofde daarnaast de moed van de testpiloten.

Hij herhaalde nogmaals dat hij niet van plan is te stoppen met het ruimtevaartprogramma. Hij zei in antwoord op de vraag van een van de aanwezige journalisten te hopen dat hij “de droom levend kan houden”. In een eerdere verklaring zei hij al iets soortgelijks.

SpaceShipOne

Virgin Galactic is de ‘ruimtedivisie’ van het internationale conglomeraat van de 64-jarige Branson. Hij bouwde met hulp van een ruimtevaartingenieur en financiële steun van Microsoft-oprichter Paul Allen de SpaceShipOne. Die maakte zeventien bemande vluchten, waarvan drie op een hoogte die geldt als “de ruimte”, schreef correspondent Diederik van Hoogstraten eerder deze maand nog (€) in NRC Handelsblad.

“Volgens betrokken ingenieurs was het een klein wonder dat SpaceShipOne slaagde, omdat het ruimteschip bol zou staan van de potentiële ‘single point failures’: Eén losse schroef had een catastrofe kunnen betekenen. Bransons doel met SpaceShipTwo, was „honderd of zelfs duizend keer” de ruimte in te kunnen, maar SpaceShipTwo heeft tot nu toe de atmosfeer niet verlaten.

De wachtlijst voor de eerste commerciële ruimtereis is lang. De reserveringswebsite ging tien jaar geleden al de lucht in. De prijs voor een ticket is in de jaren gestegen van 158.500 naar 250.000 dollar per persoon voor zes minuten in de ruimte.

    • Frank Huiskamp