Bayern koopt strategisch: tot ergernis van Borussia

Borussia Dortmund wil graag wedijveren met opponent Bayern München. Maar als ook Marco Reus naar Beieren vertrekt, lijkt dat een utopie.

None
FOTO afp

Vanuit de cel in Beieren zou zelfs Uli Hoeness zich al hebben uitgesproken over het laatste gerucht uit de Bundesliga. Marco Reus van Dortmund naar München? De voormalige voorzitter van Bayern München, gedetineerd wegens belastingontduiking, trad direct in discussie toen zijn kompanen Franz Beckenbauer en Karl-Heinz Rummenige dit voorstelden. Zijn wedervraag: „Willen jullie met Kerstmis al kampioen zijn?”

Het verhaal is afkomstig van boulevardblad Bild, maar waar of niet: het geeft goed de sentimenten weer die leven voor het competitieduel tussen Bayern en Borussia van zaterdag. Hoewel Dortmund vijftiende staat, geldt het duel nog als een titanenstrijd. Maar wat als straks nog een topspeler van Borussia naar München verkast, in navolging van Mario Götze en Robert Lewandowski. „Dat zou voor de Bundesliga niet goed zijn”, stelde Lucien Favre, coach van nummer twee Borussia Mönchengladbach.

Spanningsgebrek dreigt. Waar Dortmund in 2010 en 2011 nog twee keer een kampioenschap vierde, werden de laatste twee titels eenvoudig gewonnen door Bayern. De eerste met liefst 25 punten verschil, de tweede met 19. De vraag is niet of Bayern kampioen wordt, maar wanneer.

De basis voor het succes schuilt voor een deel in de koopkracht van Bayern, waarvan de spelers een gezamenlijke marktwaarde hebben van ruim 560 miljoen euro. Een directeur van Bayern op de transfermarkt is als een miljonair op bezoek in Harrods: wat bevalt, kan hij kopen. Voormalig directeur Christian Nerlinger verwoordde het eens treffend: „Als Bayern een speler wil, dan komt-ie.”

Pijnlijk voor andere clubs. Vooral voor Borussia Dortmund, dat poogt een gelijkwaardige concurrent te zijn, maar niet kan opboksen tegen de salarissen die Bayern uitkeert. München wordt zo sterker, Dortmund zwakker. Noem het strategisch winkelen.

Een goed voorbeeld was de transfer van Lewandowski. Dortmund koesterde de doelpuntenmachine en meldde in 2013 trots dat de Pool had bijgetekend na een verdrievoudiging van zijn salaris. Hij beurde vijf miljoen. Een zomer later ging Lewandowski alsnog naar Bayern. Hij verdient daar nu zo’n acht miljoen euro per jaar. Zo ging het ook bij Mario Götze.

En nu is Bayern dus gecharmeerd van spelmaker Marco Reus. Kiest hij voor het grote geld, of voor zijn uitgesproken jeugdliefde Borussia, dat hem in 2012 voor 17 miljoen euro overnam van Mönchengladbach. „Geld of liefde”, kopte de Süddeutsche Zeitung.

Bij Dortmund komen de geruchten ongelegen: de club verkeert in een sportieve crisis. Europees gaat het uitstekend; Dortmund staat bovenaan in groep D van de Champions League. Maar nationaal staat de ploeg van Jürgen Klopp vijftiende. Die teleurstelling weegt zwaarder dan Europese triomf.

Toen Klopp vrijdag werd gevraagd naar een mogelijke transfer van Reus reageerde hij geprikkeld. „Ik geloof dat het leven eerlijk is. Wie zich slecht gedraagt terwijl hij succes heeft, wordt daar later voor gestraft.”

    • Fabian van der Poll