‘Afgelopen drie dagen honderd IS-strijders omgekomen in Kobani’

Peshmerga-strijders in Turkije gaan op weg naar Kobani. Foto ANP/EPA/STR

In de afgelopen drie dagen zijn meer dan honderd strijders van Islamitische Staat in Kobani tijdens gevechten met Koerdische milities gedood. Ondertussen zijn versterkingen uit Turkije in de stad gearriveerd.

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn er sinds het begin van de gevechten om Kobani (16 september) 576 jihadisten gedood. Aan Koerdische zijde vielen 361 doden. Daarnaast registreerde het Observatorium 21 burgerdoden. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten heeft een uitgebreid netwerk van activisten in het land, die het conflict ter plekke volgen.

Versterkingen gearriveerd

Koerdische peshmerga-strijders zijn vandaag in de belegerde stad gearriveerd en overleggen met de zelfverdedigingsmilitie YPG over de strijd tegen IS. Het gaat om een groep van 150 Koerden uit Irak, die via Turkije naar Kobani zijn afgereisd. De strijders hebben artillerie, munitie en antitankwapens meegenomen, aangezien de Koerdische milities in de stad slecht bewapend zijn tegen IS.

Succes voor Al-Nusrafront

Elders in Syrië heeft het aan Al-Qaeda gelieerde Al-Nusrafront een belangrijke overwinning behaald op de gematigde rebellen, zo meldt Reuters. In de provincie Idlib, in het noordwesten van het land, heeft de beweging vandaag Deir Sonbol ingenomen. Dat was de laatste stad die de rebellen van het Syrische Vrije Leger nog in handen hadden in het gebied.

Moordpartij IS in Irak

In Irak heeft Islamitische Staat in de provincie Anbar 85 leden van dezelfde stam gedood. Volgens een leider van de stam tegenover Reuters zijn vijftig leden gedood die op de vlucht waren geslagen. Daarnaast zijn er 35 lichamen aangetroffen in een massagraf. De stam bood weerstand tegen IS; de stamleden zijn uit wraak vermoord.

    • Philippus Zandstra