Acht Egyptenaren veroordeeld voor rol in video ‘homohuwelijk’

De acht mannen bedekken hun gezicht in de cel waarin ze zaten tijdens de uitspraak.
De acht mannen bedekken hun gezicht in de cel waarin ze zaten tijdens de uitspraak. Foto EPA

Acht Egyptische mannen zijn vandaag door een rechtbank in Kairo veroordeeld tot drie jaar celstraf, omdat ze in een video verschenen waarin zogenaamd het eerste homohuwelijk in het land te zien was. Ze kregen de straf vanwege het verspreiden van onfatsoenlijke beelden en het aanzetten tot losbandigheid. Als hun straf erop zit, komen ze onder toezicht van de politie te staan.

Ook al is het homohuwelijk in Egypte niet toegestaan, homoseksualiteit is niet officieel bij wet verboden. Maar dat betekent niet dat discriminatie tegen homo’s niet aan de orde van de dag is, schrijft persbureau Reuters. Arrestaties van homoseksuele mannen halen vaak het nieuws tot grote onvrede van mensenrechtenorganisaties. De mannen worden meestal veroordeeld voor immoreel gedraag, heiligschennis - het land is een conservatief islamitisch land - of losbandig gedrag.

‘Video was nep’

De video ging in augustus rond op sociale media en bracht veel teweeg. In de video lijkt een groep mannen op een boot een homohuwelijk te vieren. Een van de mannen ontkende dat het hier ging om een echt homohuwelijk, maar in september werden ze toch allemaal gearresteerd.

Na de uitspraak protesteerden familieleden van de mannen buiten de rechtbank. Ze moesten door de politie verwijderd worden. De mannen kunnen nog wel tegen de uitspraak in beroep gaan.

    • Frank Huiskamp