Zwarte Piet blijft in de meeste gemeenten zwart

De discussie over Zwarte Piet heeft dit jaar vooralsnog weinig gevolgen voor Sinterklaasvieringen in het land. Slechts in vijf gemeenten wordt het uiterlijk van Zwarte Piet aangepast, blijkt uit onderzoek van de NOS.

Een paarse Piet met rood haar.
Een paarse Piet met rood haar. Foto ANP/Evert Elzinga

De discussie over Zwarte Piet heeft dit jaar vooralsnog weinig gevolgen voor sinterklaasvieringen in het land. De NOS deed samen met regionale omroepen navraag bij 211 plaatsen in Nederland of het uiterlijk van Zwarte Piet wordt aangepast. Slechts in vijf gemeenten is dat het geval.

Reden voor het uitblijven van aanpassingen is volgens organiserende comités dat de discussie in hun gemeente niet speelt. Het debat over het uiterlijk van Zwarte Piet wordt gezien als een Amsterdamse kwestie, zo bleek uit een eerder onderzoek van NRC Handelsblad. Toch is er over de gehele linie wel wat veranderd aan Zwarte Piet. Oorringen en rode lippen zijn veelal verdwenen, en ook de krullerige zwarte haardos wordt vaak achterwege gelaten. Alleen de huidskleur van Piet is hetzelfde gebleven.

Op de meeste plekken wachten de organiserende comités het oordeel van de Raad van State af over de vraag of de overheid eisen moet stellen aan het uiterlijk van Zwarte Piet. Dat vonnis volgt drie dagen voor de nationale intocht in Gouda.

Daar lopen acht kaas- en stroopwafelpieten mee tijdens de intocht die ook op televisie zal worden uitgezonden. Burgemeester Milo Schoenmaker hoopt daarmee de gepolariseerde discussie rondom Zwarte Piet “een meer ontspannen karakter te geven“, zei hij in een eerder interview met nrc.nl.

Van de intocht in Amsterdam was al bekend dat er Zwarte Pieten zullen meelopen met roetvegen in plaats van een compleet zwart geschminkt gezicht. In Haarlem lopen bloemenpieten mee, in Aalten een blanke Piet en Utrecht overweegt gekleurde Pieten in te zetten.

Zie hier de kaart die de NOS maakte over Zwarte Piet in 211 gemeenten.