Franse premier Valls in NRC: kritiek op Frankrijk is ‘onuitstaanbaar’

Premier Valls verlaat het Elysée in Parijs na een kabinetsvergadering.
Premier Valls verlaat het Elysée in Parijs na een kabinetsvergadering. Foto AFP / Bertrand Guay

Het is niet aan eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem of andere politici in Nederland of Duitsland om Frankrijk te bekritiseren. De Franse socialistische regering heeft fouten gemaakt, maar Frankrijk doet nu al het mogelijke om de economie op orde te brengen. Dat zegt de Franse premier Manuel Valls vandaag in een exclusief gesprek (€) met NRC Handelsblad.

Nadat Frankrijk vorige maand liet weten opnieuw het begrotingstekort nog niet onder de met Brussel afgesproken 3 procent te krijgen, reageerde Dijsselbloem met de opmerking dat hij betwijfelde of het land eerder gegund uitstel wel gebruikt heeft. Valls reageert:

“Het is niet aan hem om zoiets te zeggen. Hij is voorzitter van de eurogroep en niet verantwoordelijk voor de Franse begroting. Frankrijk is lid van de eurozone, dus ze heeft de regels te respecteren. Maar het Franse parlement is soeverein, het zijn de Fransen die beslissen.”

Valls is vandaag in Nederland voor ontmoetingen met Dijsselbloem, minister-president Mark Rutte en zijn sociaal-democratische geestverwanten Lodewijk Asscher en Diederik Samsom. Ook heeft hij een ontmoeting met vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven.

‘Neiging tot Frankrijk-bashing is onuitstaanbaar’

De eind maart aangetreden premier, die een reputatie heeft als hervormer, ging de afgelopen weken ook al naar Berlijn en Londen om begrip te vragen voor de Franse economische en politieke situatie.

“De neiging tot Frankrijk-bashing is onuitstaanbaar”, zegt hij over het verslechterde Franse imago. “Het is mijn taak om dit land te deblokkeren en om aan te tonen dat Frankrijk deel is van de moderne wereld en zich niet aan die wereld onttrekt.” Op de vraag of hij begrip heeft voor de zorgen van EU-partners over de Franse economische situatie antwoordt hij ontkennend.

“Nee. Want Frankrijk voert een gedegen begrotingsbeleid, aangepast aan de economische situatie.”

Frankrijk bezuinigt komend jaar 21 miljard euro, meer dan ooit, maar wil ondanks het verslechterde economische klimaat niet verder gaan uit vrees voor de opkomst van populistische bewegingen als het Front National. “Bezuinig je nog verder, dan versterk je het populisme”, zegt hij. Ook binnen zijn eigen Parti Socialiste is veel weerstand tegen zijn hervormingen.

Valls erkent dat de socialisten na de verkiezingswinst van François Hollande in 2012 fouten hebben gemaakt die er mede toe hebben geleid dat de president nu kampt met een historische impopulariteit:

“Hebben we te lang gewacht met het nemen van de juiste besluiten? Waarschijnlijk wel. In plaats van het verlagen van de uitgaven hebben we, zoals zo vaak, de keus gemaakt om de belastingen te verhogen.”

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad het volledige interview (€) met Valls.